Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Éjszakai merevedés

Éjszakai merevedés

Az éjszakai merevedés egy teljesen általános, minden férfi által ismert jelenség, mely azt mutatja, hogy a test egészségesen működik. 
Mi áll pontosan az éjszakai, vagy hajnali merevedés hátterében? És mit jelezhet, ha a jelenség hosszan elmarad?

Az egészséges férfiaknál az éjszaka folyamán több merevedés is jelentkezik. Átlagosan 3-5 erekción vannak túl, mire reggel felébrednek, ezek az erekciók ráadásul meglehetősen hosszúak, mindegyikük nagyjából 30-60 percig tart. 

Hogyan is jön létre a merevedés? 

A merevedés, vagy másként erekció, normál esetben azért jön létre, mert valami stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, ez ébrenlét során a legtöbbször szexuális inger hatására valósul meg: ha valami erotikusat látunk, vagy egy számunkra vonzó ember hozzánk ér. Ilyenkor a szervezetben neurotranszmitterek szabadulnak fel, melyek hatására a pénisz erei kitágulnak, így az megtelik vérrel, aminek hatására a pénisz megmerevedik.


Alvás közben általában szintén megnő a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása, erre a test úgy reagál, hogy lelassítja a szívverést, ellazítja az izmokat és nem mellesleg az alvás során többízben is merevedést vált ki.(1)

Mi az éjszakai vagy reggeli merevedés oka és funkciója?

A néphiedelemmel ellentétben tehát a reggeli merevedés nem erotikus álom következtében jön létre, de még csak nem is azért, mert álmunkban megérintettük péniszünket, hanem különböző idegrendszeri működések következtében, jellemzően az alvás REM szakaszaiban jön létre az állapot.(2) Hogy pontosan mi áll a háttérben azt máig nem sikerült pontosan meghatározni, ugyanis a szervezetnek nincs különösebb célja a spontán erekciókkal. 

Érdekesség: sokáig úgy gondolták, hogy a reggeli erekció, tehát az utolsó éjszakai merevedés a húgyhólyag telítettségével van kapcsolatban. A húgyhólyag reggelre megtelik vizelettel, ami nyomja a prosztatát, ez az ingerlés pedig merevedést idéz elő. Mára tudjuk, hogy ez nem így van. Ugyanis bizonyított tény, hogy az éjszaka során többször is előfordul merevedés, mikor a húgyhólyag még egyáltalán nincs tele.

Habár az éjszakai merevedés okai máig tisztázatlanok, haszontalannak semmiképp sem mondható. Az éjszakai többszöri merevedés ugyanis remekül edzi a pénisz szövetállományát, ami ezáltal puha és rugalmas marad, hosszabban megőrizve az erekciós készséget. 

Emellett az éjszakai merevedés arra utal, hogy a szervezet rendben működik. A jelenség megfigyelése arra is tökéletes, hogy merevedési zavar esetén felderítsük annak okát. Ugyanis ha valaki ébren merevedési problémával küzd, de éjszaka, vagy reggel mégis produkál spontán merevedést, az arra utal, hogy a merevedési zavar oka pszichés és nem fiziológiai. 

Ebből is következik, hogy ha a reggeli merevedés elmarad, az különböző megbetegedéseket jelezhet elő, ilyen lehet például a cukorbetegség, vagy az alacsony tesztoszteron szint.

Érdekesség: A reggeli és az éjszakai erekció gyakorisága és hossza az életkor előrehaladtával egyre csökken, ami a tesztoszteron szint csökkenésével van összefüggésben.

Akik soha nem tapasztaltak reggeli merevedést, vagy az huzamosabb időn át elmaradt, azoknak mindenképp érdemes felkeresniük egy urológust, valamint a háziorvosukat, hogy kizárják az esetlegesen a háttérben meghúzódó megbetegedéseket. 

Szakirodalmi forrás: 

(1) https://www.menshealth.com/health/a19540431/nighttime-erections/

(2) https://www.iflscience.com/health-and-medicine/what-s-story-morning-glory/