Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A merevedési zavar tünetei

A merevedési zavar tünetei
A merevedési zavar tüneteivel a férfiak többsége találkozik élete során. Vannak, akik csak egy bizonyos életkor felett, míg mások akár már egészen fiatalon is tapasztalhatják a tüneteket. 
De hogy pontosan mik is a merevedési zavar tünetei
Az érintett honnan tudhatja, hogy egyszerűen csak fáradt, vagy hogy bizony merevedési problémával küzd?

 

A merevedési zavar tünetei


Merevedési zavarról akkor beszélhetünk, ha a férfi képtelen olyan keménységű erekciót elérni, mely a behatoláshoz szükséges lenne. Vagy: a létrejött erekciót nem tudja elegendő ideig megtartani ahhoz, hogy az aktust orgazmus zárja.


A merevedési zavart jelző egyértelmű tünetek tehát:


1.) Ha megfelelő szexuális inger hatására nem jön létre erekció.
Megfelelő szexuális ingernek nevezhetjük a számunkra egyébként erotikusan vonzónak vélt látványt, vagy izgató hatásokat, ingerlést. Így például ha a számunkra vonzó partnerrel töltött előjáték során többször is elmarad az erekció, merevedési zavarról beszélhetünk.
Fontos kiemelni a jelenség ismétlődését a zavar megállapítása szempontjából. Ha ugyanis az erekció csak egyetlen alkalommal maradt el, annak számos oka lehet. Ha a jelenség azonban ismétlődik, érdemes kezelni a problémát. 

2.) Ha a korábban megszokottnál csak jóval intenzívebb és hosszantartóbb ingerlés hatására jön létre erekció.
A merevedési zavarok enyhébb fázisaira jellemző, hogy bár az érintett képes az erekcióra, annak elérése rendkívül problémás, lassú és csak meglehetősen intenzív ingerlés hatására valósul meg.

3.) Ha ejakuláció nélkül, az együttlét első 1-2 percében, vagy az előtt megszűnik az erekció.
Talán kevesen tudják, de abban az esetben is merevedési problémáról beszélhetünk, ha bár létrejön az erekció, de az érintett nem tudja azt fenntartani az orgazmus eléréséig. Ez nem összekeverendő a korai ejakulációval, korai magömléssel. Ebben az esetben ugyanis már azelött megszűnik a merevedés, hogy a férfi elérné az orgazmust.

 

4.) A merevedési zavar kísérő tünete lehet a fentiek mellett a korai magömlés és a csökkent szexuális vágy is.
Az erekció idejekorán történő megszünésétől való félelem miatt sok férfi sietteti az orgazmust, ami rossz beidegződéshez vezethet és az érintett hosszútávon teljesen elveszítheti a kontrollt magömlése felett, így az a behatolást követően oly rövid időn belül jelentkezhet, hogy a partnerének nem lesz ideje átélni az orgazmust.
A csökkent szexuális vágy, ezzel szemben a másik végpont: mikor a férfi olyannyira tart a szexuális kudarctól, hogy az természetes szexuális vágyára is tartósan negatívan hat.

merevedési zavar tünetei


A merevedési zavar tünetei minden érintettnél eltérő mértékkel jelentkezhetnek.

Alapvetően megkülönböztethetünk egymástól alkalmi jellegű problémákat, mikor az erekció csak alkalmanként marad el, és állandósult zavart, mikor a merevedési problémák rendszeresek, bizonyos mértékben minden együttlét során jelentkeznek. 

A
merevedési zavar kezelésére számos alternatíva rendelkezésre áll, melyek között érdemes a tünetek súlyossága szerint válogatni. Ameddig a probléma kevésbé súlyos, érdemes lehet a speciális potencianövelő hatású étrend-kiegészítőkkel, vagy potencianövelő teák fogyasztásával megpróbálkozni. Ezek növényi hatóanyagokkal, természetes megoldást kínálnak a problémákra. 

Ezek alkalmazása mellett érdemes fokozottabban is odafigyelni az életmódra: a rendszeres mozgással, változatos étrenddel és a káros szenvedélyek (a cigaretta, vagy a rendszeres, túlzó mértékű alkoholfogyasztás) elhagyásával sokat tehetünk férfi egészségünk megőrzéséért.

Ha azonban a tünetek az étrend-kiegészítők használatával és az életmódváltással sem javulnak, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. A merevedési problémák tünetei ugyanis akár komolyabb megbetegedés előjelei is lehetnek.