Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kapuzárási pánik férfiaknál - jelek és megoldási lehetőségek

Kapuzárási pánik férfiaknál - jelek és megoldási lehetőségek

Az 50 év körüli férfiaknál előfordulhat, hogy külső szemmel nézve érthetetlenül kezdenek viselkedni. Vajon miért változtatják meg gyökeresen az addig nagy munkával kiépített életüket? Mik a kiváltó okok, és legfőképp mik a megoldások? Mivel tudunk magunkon vagy partnerünkön segíteni, ha észleljük ezeket a problémákat? Lássuk mit is jelent a kapuzárási pánik férfiaknál!

A psziché nehezen dolgozza fel a változásokat, a változások kezdetét. Ilyenkor automatikusan menekülni próbál, hárít. Pedig életünk tele van változással és az ezzel járó válságokkal. Az Eriksoni pszichoszociális elmélet szerint minden életszakasznak megvannak a maga egzisztenciális kérdései. A felnőttkor kérdése, hogy az életemet értékessé tudom-e tenni. Az időskoré, hogy megfelelően éltem-e az életemet. Akkor tudunk frusztráció mentesen a következő szakaszba lépni, ha az adott kérdésre kielégítő választ tudunk adni magunknak.

Kutatások bizonyítják, hogy a mai 19-25 éves korosztály például a kapunyitási pánikkal küzd. Tologatva ezzel a felnőttkor feladatait, felelősségvállalásait. Az 50-es korosztályt pedig ennek ellenkezője aggasztja, az elszalasztott lehetőségek, a be nem fejezett nagy tervek. Ebben a helyzetben hajlamosak lehetnek olyan döntéseket hozni, amik egy kívülállót elképesztenek. Egy új sportautó, egy fiatalabb barátnő, az élet habzsolása, felelőtlennek tűnő döntések.

 

Mit jelent pontosan a kapuzárási pánik férfiaknál? 

Kutatások bizonyítják, hogy az életközepi krízis hatására az emberek komolyabban veszik az egészséges életmódot, beiktatják a mindennapjaikba a sportot, jobban odafigyelnek a szűrővizsgálatokra, nem hanyagolják el az egészséges táplálkozást. A kapuzárási pánik a midlife crisisből fakad. Bár a neve ellenére ez nem egyfajta pánikbetegséget jelent, hanem egy élethelyzetbeli sajátosságot. Kapuzárási pánik nem csak egy meghatározott életkorban -50  év körül- léphet fel, hanem akár többször is, traumák, nagy változások hatására. Ezek nem is mindig negatív hatásúak, egyszerűen csak nagy volumenű változások. Ilyen lehet akár a házasságkötés, a gyermek születése. Ezekben a helyzetekben újra kell definiálni önmagunkat, a szerepeinket, a történésekre való reagálásunkat, illetve egyfajta gyászfolyamatot élünk meg.
Az addig megszokott életünk gyökeresen megváltozik, tudnunk kell jól alkalmazkodni az új helyzetekhez. Az életközepi válság után a férfiak nagy része rádöbben, hogy fiatalkora végéhez közeledik, az elszalasztott lehetőségek, élmények mintegy sötét árnyként vetülnek mindennapjainkra. Igyekeznek ezeket minél előbb pótolni, hiszen sokszor ebben a korban már megvan az a megfelelő pénzügyi tőke, ami addig, fiatalabb korban csak áhított volt. Mivel az egzisztencia ilyenkor már szilárd, könnyebben költhetnek egy régóta vágyott tárgyra, utazásra, élményre.
A kapuzárási pánikkal járó szorongást, stresszt az élet múlandóságától való félelem okozza, így sokszor kapkodásba, meggondolatlan döntésekbe fullad. Előfordulhat, hogy sajnos nem veszik figyelembe a döntések következményeit, hogy kit bánthat meg vele, hogy esetenként a fontos kapcsolatait teheti tönkre ezzel.

Az, hogy kit hogyan érint ez a korszak, teljesen személyfüggő a reziliens emberek, akik könnyebben veszik az akadályokat, számukra kevésbé okoznak kihívást ezek az átmenetek. Jobban tudnak alkalmazkodni a mindennapi változásokhoz, magabiztosan kezelik az élet nehézségeit.

Természetesen hölgyeknél is előfordulhat a kapuzárási pánik, akár a klimax közeledtével, a test változásaival. Az őszülés, a teherbírás csökkenése mind nehezen elfogadható állapotok. Ahogy az ösztrogén csökken, úgy a nemi vágy is, ami hatással van a párkapcsolatra és az önértékelésre. Az életkor előrehaladtával a kollagén szint is csökkenni kezd, ami a megjelenésben látványos változásokat eredményezhet.

 

Mik lehetnek tünetek és az okok? 

A kapuzárási pánik férfiaknál megjelenhet elsőként az egészségért való túlzott aggódásban, az akár drasztikus életmódváltásban. Ezt, ha nem alakul át szorongássá, pozitív változásnak is tekinthetjük, hiszen az önmagunkra figyelés, ha nem szélsőséges módon történik, mindenképp hasznunkra válik. Természetes, hogy ahogy öregszik a test, változik a teherbírásunk, az aktivitásunk. Ijesztő lehet a tapasztalat, hogy ami ezelőtt könnyen ment, ma már nehézséget okoz. A háttérben zajló biológiai folyamatok miatt ez megjelenhet a szexuális teljesítményben is, ami újabb frusztrációt okoz, illetve párkapcsolati problémákhoz vezethet.

A kapuzárási pánik tünete lehet a külső szemlélő szempontjából túlzottan hirtelen, akár furcsa, inkább fiatalokra jellemző életstílus változás, döntések. Egy új sportautó, fiatal szerető, túlzott felelőtlenség, akár hirtelen munkahelyváltás, öltözködési stílus változtatása. Ezek a tettek, amíg másokat nem bántanak, nem okoznak frusztrációt, valóban belső késztetés folyományai, addig teljesen elfogadhatóak lehetnek. Fontos észben tartanunk, hogy amit eddig kialakítottunk magunk körül - szerető család, biztos alapok- amiken évekig dolgoztunk, azt ne égessük fel! 

A krízis megjelenhet azonban kevésbé látványos módon mint például a gyakori szorongás, stressz, frusztráció, ami lehangoltsághoz vezet, a mindennapi életet nehezíti meg. Ezek túl mutatnak a fásultságon, akár depresszióba is átcsaphat, amihez mindenképp szükséges egy jó szakember segítsége. Ne féljünk felkeresni egy pszichológust, aki a kapuzárási pánik férfiaknál szakértője.

Az életkorból fakadó testi változások mellett nagy hangsúlya van a hormon háztartás változásainak. Ahogy a kollagén a kor előrehaladtával csökkeni kezd, és a bőr ráncosodik, az ízületek fájhatnak, úgy az elsődleges férfi nemi hormon, a tesztoszteron is csökken 30 éves kor felett. Ezzel felborítja az addig megszokott életminőséget, a hajhullástól kezdve a libidócsökkenésig. Az izomtömeg csökken, könnyebben raktározza a szervezet a zsírt, ezzel beindulhat a hízás. Ez negatív hatással lehet énképünkre, hiszen hormon problémák esetén nehezebbé válik a fogyás. A hangulatingadozásra is hatással van, a tesztoszteron szint csökkenésével ingerlékenyebbek lehetünk. A csökkent szexuális vágy, a potencia problémák stresszt és frusztrációt okoznak a párkapcsolatban és az önértékelésben is. Ez szintén depresszióhoz, szorongásokhoz vezethet.

 

Mi lehet a megoldás? 

Mivel a kapuzárási pánik nem egy betegség, így kezelése bár mindenképp személyre szabott, de odafigyeléssel könnyen kezelhető. Az ember változik élete során, hibázik, ezeket meg kell engednünk magunknak. Nem kell tökéletesnek lenni. Ha olyan mértékű stresszt élsz meg, amit nem tudsz kezelni, mindenképp keress fel egy szakembert, aki segít legyőzni vagy helyén kezelni a szorongásokat. Az elmúlástól, az ismeretlentől való félelem teljesen természetes emberi kihívás. Kisgyermek korban is félünk a sötétségtől, a magánytól, amik mind a mulandóságra vezethetők vissza. Ebben az életkorban ezt játékkal, odafigyelő szülői támogatással feldolgozzuk. Idősebb korban is kérhetünk külső segítséget. Ne aggódjunk tehát, merjünk támogatást kérni.

A testi folyamatok miatt érdemes nézetni egy vérképet, egy hormon panelt, ami megmutathatja esetleges vitaminhiányt, vagy akár a tesztoszteron hiányát. A tesztoszteron pótlására ma már többféle, 100%-ban természetes összetevőkből álló étrend kiegészítőt, tesztoszteron fokozó készítményt használhatunk. Fontos, hogy csak biztos helyről válasszunk ilyen készítményeket, illetve tartsuk be a alkalmazási javaslatokat.

A tesztoszteron pótlás jó hatással lesz a párkapcsolatodra. Ha úgy érzed, kezd kihunyni a tűz partnereddel, akivel már több éve együtt élsz, ne rögtön a változást, a szakítást sürgesd, hanem próbálkozzatok újra egymásra találni, időt tölteni együtt, kedveskedni egymásnak, akár párterápiába kezdeni. Nem valószínű (bár mindenképp hízelgő), hogy egy fiatalabb barátnő jó választás egy ilyen krízisből való menekülésként.

Ha a szorongás egyedüli okaként a romló erekciót, gyengülő szexuális teljesítményt, merevedési zavar tüneteit tapasztalod, a megfelelő étrend-kiegészítőkkel ezt is egyszerűen és hatékonyan kezelheted, anélkül, hogy a kapuzárási pánik tovább erősödne benned.
Romló szexuális teljesítmény esetén, amennyiben a jelenség nem csak alkalmi, a kúra-szerű potencianövelők alkalmazását javasoljuk, melyek rendszeres alkalmazás mellett nem csak a merevedési problémákban lesznek segítségedre, de komplex gyógynövényi hatóanyagtartalmuk révén az általános vitalitásodban is pozitív változást tapasztalhatsz majd.