Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A királydinnye a jóbarátunk!

A fenti kijelentéssel a biciklisták többsége bizonyára vitába szállna, azonban a következő sorokban igyekszünk bemutatni ennek a növénynek a jótékony hatásait, melyek miatt a királydinnyét már régóta előszeretettel alkalmazzák a népi gyógyászatban és számos egyéb területen is. A királydinnye hatása számos területen ismert, és már az ókorban is használták Kína és India nagy részén. Színes repertoárját már abban az időben is elismerték, és a növény egészségre gyakorolt jótékony hatásait alkalmazták a gyógyításaikban, mindennapjaikban is. Ismerkedjünk hát meg vele lépésről lépésre.

  • Mi az a királydinnye?
  • A királydinnye hatása 
  • Milyen hatóanyagokat találunk a királydinnyében? 
  • Mikor nem ajánlott a fogyasztása?

 

Mi az a királydinnye?

A királydinnye szárazságot kedvelő és tűrő, egynyári, kétszikű növény, mely hazánkban többnyire az Alföldön ismert. Sokak számára pusztán egy szúrós, kellemetlenséget okozó apróság, azonban ez nem csak gyom-, hanem gyógynövény is egyben. Felhasználása évszázadokkal ezelőtt már ismert volt, főleg a kínai- és népgyógyászatban volt jellemző. A nyugati országokba a híre körülbelül 30 évvel ezelőtt terjedt el, akkoriban vált ismertté és azóta alkalmazzák egyre több területen. A királydinnye feldolgozása számos formában lehetséges. A keleti országok a növény leveleit és hajtásait ételként, szárát pedig étel-adalékanyagként is hasznosítják. Hazánkban a terméséből készült kivonathoz azonban a leggyakrabban és legkönnyebben táplálékkiegészítők formájában juthatunk hozzá. Amennyiben így szeretnénk beszerezni, a termékek leírásánál a növény latin nevét kell keresnünk, azaz a Tribulus terrestrist. Mivel a királydinnye hatása az egészségünknek nem csak egyetlen szegmensét javíthatja, így a táplálékkiegészítők piaca ezt igyekszik is mind megmutatni, átadni a vásárlóknak, érdeklődőknek. Ezért sokszor a legkülönfélébb típusú étrend-kiegészítők összetevői között is megtalálhatjuk, úgy mint például a potencianövelők, a termékenységfokozók, a tesztoszteron fokozó, vagy akár az általános vitalitás javító termékekben.

 

A királydinnye hatása

A gyógynövény szervezetre gyakorolt hatása már 4-5 nap alkalmazás után érezhető lehet. Azonban ennek is, mint sok más kiegészítő vitaminforrásunknak kell idő, hogy beépüljön a szervezetbe, és tartós eredményt tudjunk elérni. Ezért ajánlott kúra-szerűen alkalmazni. Maximum 3 hónapig megszakítás nélkül minden nap fogyasszuk, majd néhány hét szünet után újabb 3 hónap folyamatos bevitel a leghatékonyabb. Azonban soha ne feledjük el követni a gyártói utasítást és egyeztessünk az orvosunkkal szükség esetén, mielőtt elkezdjük alkalmazni. A királydinnye hatása a szervezetünkben számos területre kiterjed. Ezekből néhányat külön kiemelünk az alábbiakban:

 

Szív és érrendszer

Jótékony hatással bír a szívünkre és érrendszerünkre. Gyulladáscsökkentő hatása mellett az erek védelmezése is javára írható, így csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Koleszterin és triglicerid csökkentő hatásának köszönhetően pedig ez a kockázat még tovább redukálódhat. A gyulladáscsökkentő és a vízhajtó hatás is összefűzhető a szívünkért vívott harcával. Ezeknek köszönhetően májtisztító hatással is bír.

Csökkenti a vércukorszintet

Néhány kutatás kimutatta, hogy a rendszeres fogyasztása segít a szervezetnek a vércukorszint kezelésében, szinten tartásában. Azoknál a pácienseknél, akiknél 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, egy kutatás megállapította, hogy olyan táplálékkiegészítők fogyasztásával, ami tartalmaz tribulus terrestrist, a vércukorszint 40%-kal csökkent. Ezzel ugyan nem gyógyítja a cukorbetegséget, de nagyban javítja a betegség kezelhetőségét és csökkenti a tényleges gyógyszerek fogyasztásának szükségességét.

 

Természetes afrodiziákum

Amennyiben nem elégszünk meg a néhány évszázados tapasztalatokkal, úgy jó néhány kutatás bizonyítja, hogy a királydinnye hatása a libidóra is kiterjed. Hölgyek és urak örömére, mind a két nemre beigazolódott, hogy nem csak a szexuális vágyat erősíti fel alkalmazása, de tanulmányok erősítik meg, hogy például a nők döntő részénél az orgazmus élménye is intenzívebb lesz. Az intim területek számottevően érzékenyebbé válnak, a férfiak merevedési problémáik megszűnnek, a nemi szervek vérellátása javul általa. A királydinnye hatása, mely ilyen örömöket vált ki, az ókori kínai leírásokban is fellelhetők, már abban az időben is „szerelmi bájitalokat” készítettek a növényből. Ismerték, és tudatosan használták is vágyfokozó szerként abban az időben.

Férfiak esetében vizsgálatok igazolják, hogy a jobb erekció mellett a spermiumok minőségén is javít. Mind mennyiségükben, mind mozgékonyságukban emelkedés figyelhető meg. Hölgyek esetében is pozitív irányba mozdította el a vizsgálatok számát, amikor a termékenységet vizsgálták. A hölgyek azon csoportjánál, akik fogyasztottak királydinnyét, azoknál fokozódott peteérést állapíthattak meg. Más gyógyszerkészítményekkel szemben, természetes módon fokozza a termékenységet és javítja a szexuális együttlét minőségét is.

 

Teljesítmény-, izom fokozó

Mára a tesztoszteron szint növelő hatását is felismerték, így nem csak a férfiak testi szenvedélyeit tudják erősíteni ezzel, hanem az izomnövelő hatását is előszeretettel veszik igénybe a testépítéssel foglalkozók. Javítja a fehérje felszívódást és a nitrogén-monoxid felszabadulását, ezzel segítve elő a tesztoszteron termelés alapfeltételeit. Az általános erőnlét és energiaszintünk is növelhető, és mindezek hatására vagy következményeként, de a regenerálódás is gyorsabb folyamattá válik.

 

Milyen hatóanyagokat találunk a királydinnyében?

A királydinnye hatása miért ilyen sokrétű? Hatásának sokszínűségét mindjárt jobban értjük és látjuk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi értékes hatóanyagot tartalmaz a Tribulus terrestrist. A növényben megtalálható szaponinok és flavonidok a „felelősek” a kivételes spektrumú alkalmazhatóságért. A gyökérzet és a gyümölcs más és más komponenseket tartalmaz, így ezek változatos felhasználásával is módosul az igénybe vett hatóanyag. A királydinnye hatóanyag profilja a növény termesztésének a helyétől és körülményeitől is függ. Kutatások során megvizsgáltak európai, és nyugat-ázsiai termést is és bizonyos összetevői harmincszoros különbséget mutattak. Így a termesztés során még jobban, célirányosabban tudják erősíteni a kívánt szegmenseket, gyakorlatilag a hatásfokokat, amire a későbbi felhasználása történik majd.

Ezek a különböző (akár megnövekedett) formulák más és más formában vannak jelen. A szteroid szaponin rész felelős a libidó növeléséért, és emiatt nevezhetjük a növényt afrodiziákumnak is. A különböző aktív vegyületek „feladata” a gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás és érhálózat védése. Hormon befolyásoló hatását az is mutatja, hogy egyik eleme, a protodioscin, egy mellékvese hormon előanyaga, ez a hormon befolyásolja a tesztoszteron termelést.

 

Mikor nem ajánlott a fogyasztása?

Az előre meghatározott mennyiségek fogyasztása mellett mellékhatások alig, vagy igen kis mértékben jelentkezhetnek. Azonban mint minden más tartós kezelés előtt, itt is érdemes orvosunkkal egyeztetni és megvizsgálni együttes hatását a már korábban is szedett gyógyszerek és táplálékkiegészítőkkel egyetemben. Ilyen eset például a szervezetre gyakorolt alapvető hatása, a vércukorszint csökkentése. Ajánlatos fokozott figyelemmel kísérni a szedés folyamatát, és az esetleg korábban használatos cukor gyógyszerekkel együtt beállítani a fogyasztani kívánt mennyiséget.

Ilyen és hasonló okokból, ajánlatos orvosunkkal egyeztetni a számunkra ideális adagokról. Hormontermeléssel kapcsolatos betegségek kapcsán nem ajánlott a fogyasztása, mert a fennálló tüneteket, ha csak átmenetileg is, de súlyosbíthatja. Terhes, illetve szoptató édesanyák számára szintén kerülendő a fogyasztása. Összességében egy nagy biztonsággal fogyasztható szerről van szó, azonban túlzott bevitelem ahogyan semmilyen gyógynövénynek, vagy gyógynövényi terméknek, úgy ennek sem ajánlatos.