Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A maca negatív hatása - Merjük alkalmazni a macát?

A maca negatív hatása - Merjük alkalmazni a macát?
A maca gyökér egy kétnyári, az Andok bolíviai és perui részéről származó gyógyhatású növény. Gyógyító tulajdonságait az inkák már régóta felismerték és használják. Ma már por és kapszula formában is kapható a boltokban, hiszen rengeteg pozitív élettani hatása van. Kezdve az energetizálástól a libidóra gyakorolt, tudományosan is igazolt hatásáig.

maca negatív hatása

 

A maca negatív hatása

 

Egyértelmű, igazolt hatásai mellett, -mint minden gyógynövénynek-, a macának is lehet mellékhatása. Bár a legtöbb, egészséges ember számára biztonsággal alkalmazható, mégis van, akinek figyelnie kell a maca bevitelére. Ugyanis a maca goitrogént tartalmaz, ami megnehezíti a pajzsmirigy jódfelvételét valamint a pajzsmirigy TPO tevékenységét gátolja. A TPO, a tireo-peroxidáz a pajzsmirigy hormon szintézisében játszik szerepet.

Általánosságban elmondható, hogy a goitrogént tartalmazó élelmiszereket - a keresztesvirágúak, például a kelbimbó, karfiol, brokkoli- a pajzsmirigy betegeknek nagy odafigyeléssel kell fogyasztaniuk. Fontos azonban tudni, hogy a goitrogén párolással elillan, így ezeket, az egyébként rendkívül tápanyagdús ételeket, nem kell teljesen kizárni az étrendünkből, hiszen megfelelő hőkezeléssel ártalmatlanná válik ez a vegyület.

A maca negatív hatása megjelenhet a hormonszintben is, így azok számára kerülendő, akiknek betegség miatt - például prosztatarák, emlőrák - hormonszintet szabályzó gyógyszereket kell szedniük. Ilyen esetben forduljon onkológusokhoz a szedhető és ajánlott étrendkiegészítőkkel kapcsolatban.

Mindezek mellett, mivel erősen energetizál - nem véletlenül nevezik perui ginzengnek is - a magas vérnyomásban szenvedők is kerüljék fogyasztását. Bár alkalmazásában van ellenjavallat, mégis egészséges személyek számára teljesen veszélytelen lehet a szedése. Amennyiben pajzsmirigy problémák mellett vagy magas vérnyomás ellenére szedtük, mihamarabb fejezzük be a kúrát. Ahogy a szervezetből kiürül, a maca negatív hatása is egyből megszűnik.

A biztonságos alkalmazás érdekében olvasd el A maca por adagolása cikkünket!

 

maca por negatív hatása

 

A maca pozitív hatásai

A maca negatív hatása mellett mindenképp figyelmet érdemel azonban rendkívül sok pozitív hatása. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel, például az A-, B1-, B2-, B3-, D- és C-vitaminnal. Emellett vasat, cinket, rezet, nátriumot, magnéziumot, kalciumot és káliumot is tartalmaz. Magas a fehérje-és rosttartalma, további aminosavakkal és, antioxidánsokkal dús. Kiváló tulajdonsága az adaptogén hatás, ami azt jelenti, hogy serkenti a szervezet alulműködő folyamatait, és mérsékli a túlműködőket.

A peruiak szegényebb, betegeskedő embereknél szuperélelmiszerként alkalmazták. Továbbá már tudományosan bizonyított, hogy fokozza a szexuális vágyat. Potencianövelő és jótékony hatással van az ondó mennyiségére anélkül, hogy a tesztoszeron szintre közvetelenül hatna.

A Bostoni Egyetem kutatása alapján, ahol férfiak 9 héten keresztül alkalmazták a maca port, megállapították, hogy az ondó térfogata másfélszeresére nőtt, a spermiumok száma pedig kétszeresére.

A maca por az ízületi gyulladások kezelésében is alkalmazható, hiszen növeli a porc-növekedést. Emellett a csont növekedésben is kiválóan használható csontritkulás esetén.

Mivel serkentő hatása is van, így a memóriára remekül hat. Továbbá javítja a vérkeringést, jótékony hatással bír az érrendszerre, a szívre. Csökkenti a depressziós és szorongásos tünetek. A klimax idején segít a hőhullámok intenzitásának és gyakoriságának redukálásában. Lassítja az öregedési folyamatokat, megszépíti a bőrt, ösztönzi a hajnövekedést.

A macát a hagyományos perui gyógyászatban menstruációs fájdalmak, vérszegénység, gyomor panaszok, tuberkulózis tüneteit is gyógyították vele.

Fogyasztását ajánlják sportolóknak, megnövekedett igénybevétel esetén, hiszen növeli a szervezet ellenálló képességét. Mivel segít a stresszel szemben, így jótékony hatással bír szorongásos időszakban, mentális problémákkal élők számára.

Mindezek mellett kiegészítő terápia lehet függőségből, nagyobb traumából felépülő betegeknek.

 

Fogyasztása

Étrendkiegészítőként por és kapszula formában is megtalálhatjuk a boltok polcain. Hagyományosan főzve fogyasztották, szószként tálalva. Szárítás után pedig zabkásába, tejbe aprítva vagy lisztként is ehető.