Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Maca por hatása

A Maca por hatása

A maca és az abból előállított maca por napjaink egyik szuperélelmiszere. Folyamatosan nő azon emberek száma, akik felfigyelnek ezen növény rendkívül pozitív hatásaira. Az orvostudomány is egyre több és több kutatással támasztja alá a különleges növény egészségre gyakorolt jótékony erejét. Hogy mi is a maca por hatása a férfi és a női szervezetre? Mit érdemes tudni a maca por adagolása és használata kapcsán? Erről és a maca legfontosabb tudnivalóiról írunk cikkünkben!


A cikk tartalmából:
•    Mi a maca és a maca por?
•    A maca por hatóanyagai
•    A maca por hatása 
•    A maca por adagolása és használata

 

Mi a maca és a maca por?


A maca, másik nevén perui ginzeng (vagy tudományosan: Lepidium meyenii), nem más, mint egy keresztes virágú zöldség, amely a brokkoli, karfiol és a káposzta családjába sorolható.
Megjelenésre leginkább talán a retekhez hasonlítható.

A macának 3 változatát ismerjük: a fekete, a sárga és a vörös macát. A változatok között nem pusztán színbeli eltérés van, mind az íz, mind pedig a szervezetre gyakorolt hatások változhatnak fajtától függően. A maca növény fogyasztható része a gyökere. A gyökeret először kiszárítják majd porrá őrölik, így kerül a készítmény világszerte a boltok polcaira, így jön létre a népszerű maca por.
 

Érdekesség: A maca hihetetlenül ellenálló növény! Akár 4000-4200 méter felett is megterem. A perui ginzeng Dél-Amerikában őshonos, legfőképp a közép-perui andokban terem. Az, hogy a növény még rendkívül zord körülmények között is megterem, igazolja különleges ellenállóképességét, mely hatásaiban éppúgy megmutatkozik.
 

A macát már az inkák is előszeretettel fogyasztották, elsősorban azért, hogy a növény különleges hatóanyagai révén megnöveljét erejüket.  A legendák szerint az inkák a harcba vonulás előtt is macát fogyasztottak, így tettek szert kiváló állóképességre, töretlen kitartásra, tiszta fizikai erőre, és egy rendíthetetlen haderőre.
A maca azonban nem csak a harcban segítette a férfiakat, hanem a romantikus hódításokban is. A növény ugyanis remek afrodiziákum, amely kiemelkedő potencianövelő hatással büszkélkedhet.


Érdekesség: A maca szó az inkák kecsua nyelvéből ered. A „ma” szócska hegyen termesztettet jelent. A „ca” jelentése pedig erősítő tápszer. Az inkák nem csupán saját erejük növelésére használták a macát. A spanyol hódítások során például az Európából kitelepített állatok szervezetét is maca gyökérrel támogatták, hogy ellenállóbbá tegyék őket az ottani zord körülmények ellen.
 

A maca egy úgynevezett adaptogén növény. Ez annyit jelent, hogy mivel páratlan alkalmazkodóképességgel rendelkezik képes fogyasztója szervezetét is alkalmazkodóbbá tenni a hétköznapi körülményekhez. Lehet itt szó állatról vagy emberről egyaránt. 

Maca gyökér

 

A maca por hatóanyagai


A maca és ugyanígy a maca por a gazdag hatóanyagtartalomnak köszönheti rendkívüli hatásait. Ha százalékosan néznénk 10%-ban rostokat tartalmaz, 60%-ban szénhidrátot, továbbá fehérjét. Nagy mennyiségben fellelhető benne az A, B1, B2, B3, valamint a D vitamin. A maca tartalmaz esszenciális zsírsavakat és antioxidánsokat is. Mindezek mellett olyan ásványi anyagok is fellelhetők benne, mint például a kálcium, magnézium, cink, nátrium, kálium, réz és vas. Ezek mellett egyedi vegyületeket is tartalmaz, ilyen a makaén és a makamid

A maca por jótékony, gazdag hatóanyagtartalma egyedülálló a gyógynövények között! Nem csoda, hogy előszeretettel alkalmazzák a különböző étrend-kiegészítő termékekben.


A maca por tápértéke 28g vagyis kb. 2 ek. por esetén:

 

•    91 cal
•    20g szénhidrát
•    4g fehérje
•    1g zsír
•    2g rost
•    79,8mg C-vitamin
•    1,7mg réz
•    4,1mg vas
•    560mg kálium
•    0,3mg B6-vitamin
•    0,22mg mangán
•    1,6mg niacin
•    70mg kalcium
•    0,1mg riboflavin

 

 

A maca por hatása


Hormonszabályozás:


A maca por természetes hormonszabályozóként képes pozitívan befolyásolni a férfiak és nők hormonháztartását. A korábban már említett adaptogén tulajdonságainak köszönhetően, képes alkalmazkodóbbá tenni szervezetünket az aktuális igénybevételhez, terheléshez igazodva.
Az alul működő szervek működését serkenti, a túlműködő szerveket pedig megnyugtatja, lelassítja így hozva egyensúlyt szerveink működésébe. 


A maca por mindig ott hat, ahol szükség van rá: azoknak a szerveknek a működésébe nem szól bele, melyek rendeltetésszerűen működnek. 


Kiváló társ a változókorba lépett nők számára, hiszen képes hatékonyan csillapítani a menopauza tüneteit. Hatóanyagainak köszönhetően megszűntetheti a hüvelyszárazságot, enyhülést hozhat a hőhullámokban, vagy véget vethet akár a klimaxszal járó alvászavaroknak is. Ezen felül hozzájárulhat a csontsűrűség megőrzéséhez is, ami szintén nagyon fontos a változókorban és utána is, hiszen a csontritkulás időtlen idők óta fenyegeti a változókorú hölgyeket. 


Azonban nem csupán ezen életszakasz alatt segítheti a nők szervezetét. A maca segítségével rendszerűvé válhat a menstruációs ciklus, valamint képes eltüntetni a görcsös fájdalmat a menstruáció alatt. Mivel képes a pszichés eredetű problémák kiküszöbölésére, könnyedén oldja a stresszt és az esetleges depressziót.

 

Maca hatása - menopausa

 

Javítja a termékenységet


A maca hatása, hogy képes javítani a termékenységet férfiak és nők esetében egyaránt. Napjainkban számos ilyen problémával küzdő embertársunk választja a macát anabolikus szteroidok helyett, hiszen ez egy teljesen természetes megoldás. Vajon hogyan tud egy növény javítani a termékenységen? -merülhet fel a kérdés-. A maca megnöveli a vér oxigénszintjét így segíti a sejtek egészséges működését – mondhatni kirobbanó formában tartja azokat-.
Közel 4 hónap folyamatos alkalmazást követően megnöveli a spermatermelést. Azonban nem csupán a sperma számát növeli meg, hanem javítja azok minőségét és gyorsaságát egyaránt. Mind e mellett nagyban segíthet a prosztatamegnagyobbodás elkerülésében is
Nők esetén használják a macát a meddőség bizonyos formáinak kezelésére is.

 


Fokozza a libidót


Számos tanulmány bizonyítja, hogy a maca képes növelni a libidót és támogatni a szexuális funkciókat. És igencsak árulkodó jel, hogy az ősfelhasználók (inkák) is használták szerelmi kalandjaik kiteljesítéséhez. A vér oxigénszint növelésével nagyjából 6 hét rendszeres fogyasztást követően már képes kisebb mértékű
merevedési zavar kezelése céljában is közreműködni, esetlegesen azon tünetek megszüntetésében segíteni. Kiváló társ a stressz ellen, így a pszichés eredetű potencia zavarok jelentős hányada ellen is. A maca felveszi a harcot a beszűkült érrendszerrel egyaránt, így tartva karban a szervezetet. Ezen hatásoknak köszönhetően feltűnhet, hogy milyen mértékben is javítja az egészséget.

 

Növeli az izomzatot és az energiát


A macát néhol természetes doppingnak is nevezik. A koffeinhez hasonló hatást képes elérni azonban semmilyen -a koffeinhez hasonló- mellékhatással nem rendelkezik. A maca hatása, hogy már napokon belül képes fokozni az energiaszintet, valamint javítani az állóképességet. Ez a hatás természetesen testmozgás hiányában nem alakul ki, hiszen semmilyen étrendkiegészítő vagy szuperélelmiszer nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást. 
A maca energiafokozó hatását a gyakorlatban is letesztelték. Egy csapat kerékpárost eresztettek útjukra a felmérés keretein belül, azonban a kerékpárosok fele macát fogyasztott a felmérést megelőző időszakban. Nem meglepő, hogy az a fele a résztvevőknek, akik a perui ginzenget fogyasztották feltűnően nagyobb teljesítményt nyújtottak, valamint sokkal kitartóbbak voltak.

 

Maca por hatása az erőnlétre


Segíti a fogyást


Fontos leszögezni, hogy a maca csupán közvetett – nem pedig közvetlen- segítség a fogyni vágyóknak. Természetesem ilyen értelemben ez sem csodaszer, aminek a fogyasztása hozzájárul a fogyáshoz. A maca por hatása, hogy segít megelőzni a falási rohamokat. Mivel kirobbanó energiát és erőt biztosít, könnyedén forszírozhat bennünket a gyakoribb edzésekre. Több energia = több testmozgás = jobb egészség.

 


Javítja az immunitást és a vitalitást


A növény rendkívüli ellenállóképességét fogyasztója is megtapasztalhatja. A növény ugyan csak az időjárásnak kell ellenálljon, nekünk embereknek a mindennapi stresszt is fel kell dolgoznunk valahogyan és a maca ebben is segítségünkre lehet. 
Képes javítani az általános hangulatot így elfeledtetve minden problémát.
Gyakran alkalmazható továbbá a maca a megfázás kiegészítő kezeléseként, mivel a hétköznapi kellemetlenségen kívül természetesen a különböző betegségek ellen is kiképez bennünket ez a szuperélelmiszer

 

Javítja az agyi funkciókat


A maca bizonyítottan javítja a memóriát és az egyéb agyi funkciókat. E mellett segít a migrén ellen is. A perui ginzeng megvédi az agysejteket így megőrizve azok és az agy kirobbanó formáját. A perui bennszülöttek a memória javító hatásáról is sokat tudtak, hiszen a maca fogyasztásával segítették a gyermekek iskolai teljesítményét. 
Számos állatkísérlet bizonyította már be ezt a hatást. Az egyik folyamán azt tesztelték, hogy mennyiben javul a kísérleti állat tanulási képessége, valamint a memóriája. A tesztek kimenetele biztató eredményt hozott. A szakemberek felfigyeltek azonban rá, hogy a leg erőteljesebb hatást ilyen téren a fekete maca fejtette ki. 
Felismerték azt a tényt is, hogy a maca kognitív képességekre vonatkozó pozitív hatásai, annál erőteljesebben jelennek meg, minél idősebb korú a fogyasztó.


Megszünteti a stresszt


A maca adaptogén képességeinek köszönhetően képes az emberi szervezetet is alkalmazkodóvá tenni. Fogyasztása mellett képes lesz az ember ellenállni a mindennapi stressznek. Segít felülkerekedni a depresszív érzéseken és gondolatokon így legyőzve a depressziót. Amennyiben szorongással küzd valaki a maca kiváló választás, ha megszabadulna a problémáktól. Ezek mellett a hangulatingadozásokat is képes megszüntetni. Összességében elég kényelmes és nyugodalmas életet ígér a maca fogyasztása.


Szabályozza az ösztrogénszintet


Ahhoz, hogy ezt a kifejezést értsük fontos tisztázni mi is az az ösztrogén. Ösztrogének alatt nem egy, hanem háromféle hormont értünk, amelyek a szervezetben képesek átalakulni egymásba. Az ösztrogének legfontosabb szerepe a másodlagos női nemi jellegek kialakítása és a menstruációs ciklus szabályozása. Az ösztrogének terhesség alatti szerepe ma még kevésbé ismert, az azonban feltételezhető, hogy a hormonnak a magzati szervfejlődés szempontjából is kiemelt szerep jut. 
A maca pedig támogatja a hormonelőállítást, valamint visszaszorítja a kortizol termelést. A kortizol mondhatni egy stressz hormon. Minél magasabb egy szervezet kortizol szintje, annál felszültebbé válhat a szervezet gazdája. A macának hála ez nem jelenthet gondot, hiszen kis mennyiségben észrevehetetlen ezen hormon hatása.

 

Megnöveli a tesztoszteron termelést


A maca indirekt módon növeli a szervezet tesztoszteron termelését. Ez annyit jelent, hogy nem a közvetlenül ezért felelős szervet támogatja, hanem a tesztoszteron termelést visszafogó hormon mennyiségét szabályozza. Ez a hormon ebben az esetben is a kortizol.


Magas antioxidáns tartalom 


Rendkívül magas mennyiségben fellelhető benne a glutation, valamint a szuperoxid dizmutáz. Ezek segítségével védi a sejteket és védi a szervezetet a krónikus betegségekkel szemben. E mellett semlegesíti a káros szabad gyököket. Egy 2014-es kutatás szerint ezt a képességét a maca a poliszacharidoknak köszönheti. 
Egy másik kísérlet folyamán patkányokat teszteltek Csehországban. A tesztelt állatok szervezete meglehetősen megerősödött. A májban pedig redukálódott a koleszterin, valamint a trigliceridek szintje. Az alanyok vércukorszintje is csökkent a kísérlet eredményei alapján.
A maca leveléből készült kivonat kiváló neurológiai károsodások ellen. 
A macában található antioxidánsok segítenek megelőzni számos kifejezetten veszélyes betegséget. Ilyen például a rákos megbetegedés, a szívbetegség és a cukorbetegség nyomán jelentkező oxidatív stressz és sejtkárosodás. 

Javítja az általános egészséget


A maca por hatása, hogy megnöveli a szervezet vas szintjét ezzel hozzájárulva a vértestek regenerációjához. Azonban nem csupán a vértestek minősége javul, a maca kiváló társ lehet azoknak, akik például vérszegénységgel küzdenek. Továbbá segít a kardiovaszkuláris betegségek ellen is. A vértestek regenerációjának elősegítésével felgyorsulhat a sebgyógyulás.
Magas vitamintartalmának köszönhetően támogatja a fogak és a csontozat egészségét. Testedzéssel kombinálva megnövelheti az izomtömeget is. Ezek mellett könnyedén képes megszüntetni vagy - mondhatni hatástalanítani - a gyulladásos folyamatokat.
Fontos megjegyezni ezen a ponton, hogy a macának van ellenjavallata is. Természetesen nem tiltás azonban amennyiben ön hormonális eredetű rákbetegségben szenved vagy májbetegsége van esetlegesen magas vérnyomással küzd mindenképpen ajánlott rendszeresen szakvéleményt kikérni a maca fogyasztásához.


Javítja a bőr állapotát


A maca rendszeres és szabályszerű fogyasztása kiváló választás az akné vagy akár a bőrpír kezelésére. Képes ellenállóbbá tenni a legérzékenyebb bőrtípust is. Kevésbé szárad ki a bőr hideg időben, de melegben is jobban kiállja majd a próbákat. Egy bizonyos szinten fényvédőként is viselkedik. Természetesen ezt a tulajdonságot kizárólag akkor érzékelhetjük, ha közvetlen a bőrön alkalmazzuk a macát kivonat formájában. A maca-kivonat véd az UV sugárzástól is, így megvéd ráncoktól, védi a bőrt az esetleges károsulásoktól és csökkenti a bőrrák kockázatát is. Mindezt polifenol antioxidánsokkal és glükozinolátokkal teszi lehetővé.


 

A maca negatív hatásai


A maca negatív hatása kapcsán máig nem bizonyított semmilyen kísérlet, tehát a maca növény fogyasztása semmilyen negatív tünetet nem okozhat, amennyiben ésszel és az előírásokhoz tartva magunkat fogyasztjuk. A mértéktelen fogyasztás és az előírt szünetek nem betartása odáig is vezethet, hogy a teljes hormonháztartás felborulhat. Ebben az esetben nem lehet mást tenni, mint redukálni a maca fogyasztását vagy teljes mértékben felhagyni a szuperélelmiszer alkalmazásával. A rendszeres fogyasztás persze nem okoz negatív hatást, ha „szakszerűen” tesszük azt. Pajzsmirigy problémák esetén azonban a macában fellelhető goitrogének miatt nem javallott.


Felhasználás


A maca por könnyen beszerezhető napjainkban. Természetesen nem a sarki zöldségesnél, de már majdnem minden bio boltban, drogériában vagy csomagolás mentes boltban megvásárolható.


Milyen formában található meg? Létezik por, tabletta, kapszula, kivonat és folyadék formában. A legelterjedtebb megjelenési formája a por, azaz az őrölt változat. Maca vásárlásakor fontos ellenőrizni, hogy az adott készítményben mekkora a tényleges maca tartalom. Olyan esetben például, ha a csomagolás, akár fél órán belüli hatást ígér, azt a hatást biztosan más gyógynövényeknek köszönhetjük. Hiszen a maca valójában körülbelül 6-8 hét után kezd csupán hatni.


Amennyiben ön is belekezdene a maca aktív fogyasztásába, fontos, hogy kis adaggal kezdjen. Ez pontosan meghatározva 1 teáskanál port jelent egy napra. Ezt a mennyiséget fokozatosan kell az előírt mennyiségig növelni, amely általában 2-3 teáskanál, azaz 5g/nap. Minél több ideig alkalmazza rendszeresen a maca port, annál nagyobb hatást érhet el. Fontos azonban, hogy az előírt szüneteket mindenképp betartsuk, így elkerülve a maca mértéktelen fogyasztása által kiváltott negatív hatásokat.


Természetesen ez a szuperélelmiszer sem hibátlan, hiszen nem bírja a hőkezelést, sem mikrózás, sem a hagyományos sütő esetén. Amennyiben mégis hőhatásnak tesszük ki a készítmény veszít a hatásából. Ahogy a csomagon is fel van tüntetve, a maca készítményeket száraz, naptól védett helyen célszerű tárolni. 


Mikor és hogyan ajánlott fogyasztani a maca készítményeket?A sportolók esetében a leginkább célorientált felhasználás, amennyiben reggel, avagy a testedzést megelőzően fogyasztják. 


A maca ízvilága többféleképp leírható, azonban összességében egy semleges ízhatás érzékelhető. Vannak, akik a pirított zab ízéhez hasonlítják. Mások azonban egy kissé édes, malátás ízt vélnek felfedezni benne. De hasonlították már a dióhoz, illetve a liszthez is. A maca fajtái nem csupán hatásban, de ízben is eltérőek egymástól. A fekete maca például kesernyésebb, a vörös semlegesebb, míg a sárga esetén édesebb ízvilágot tapasztalhatunk. A maca illata többnyire a tejkaramelláéhoz hasonló.

 


A maca por adagolása

maca por adagolása


A maca por adagolása során a következőképp járjunk el: 2-3 teáskanál macaport 250-300 ml folyadékban érdemes feloldani. Semleges ízének hála rendkívül sokszínű felhasználására van lehetőség. Tehetjük például turmixba, gyümölcs vagy zöldséglevekbe, pudingokba és akár desszertekbe is. Ezen felül tökéletes a legtöbb főételhez, salátához és kenyérneműhöz is. Legyen az pogácsa, kalács vagy a hagyományos fehér kenyér a vasárnapi ebéd mellé. A reggeli rutinba is könnyedén beépíthető, akár a reggeli kávéba vagy müzlibe is keverhető.


Ha már a feldolgozásnál tartunk, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a Matcha tea és a maca tea közel sem megegyező dolog. Teljesen más növényből készítik őket és mind hatásban, mind ízvilágban eltérnek egymástól. 


Összegzés


-    magas vitamin és antioxidáns tartalom
-    nincs negatív hatása
-    szabályozza a hormon háztartást
-    fokozza a libidót
-    növeli az energia és izomszintet
-    segít megszabadulni a stressztől
-    javítja az általános egészséget
-    könnyedén beépíthető a hétköznapi étkezésekbe