Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Maca por hatása

A Maca por hatása

A maca napjaink egyik szuperélelmiszere. Folyamatosan nő azon emberek száma, akik felfigyelnek ezen növény rendkívül pozitív hatásaira. Az orvostudomány is egyre több és több kísérlettel igyekszik alátámasztani a maca hatásait. Egyelőre pusztán állatkísérleteket végeztek a maca hatásainak bebizonyítására, de jelenleg is aktív téma tudományos körökben, hogy mire is képes ez a növény és persze hogyan fejti ki hatását.


A cikkben érintett témák:
•    Mi a maca?
•    A maca hatóanyagai.
•    A maca por hatása.
•    A maca negatív hatásai.
•    A maca használata.

 

Mi a maca?


A maca más néven perui ginzeng. Tudományos megfelelője pedig a Lepidium meyenii. A maca egy keresztes virágú zöldség, így a brokkoli, karfiol és a káposzta családjába sorolható. Megjelenésre általában a retekhez szokták hasonlítani. A macának 3 változatát ismerjük: fekete, sárga és vörös. Ezek között nem pusztán színbeli eltérés van, mind az íz, mind a hatások változhatnak fajtától függően. A maca növény fogyasztható része a gyökere. A gyökeret először kiszárítják majd porrá őrölik, így kerül a készítmény világszerte a boltok polcaira. 

 

A maca rendkívül ellenálló növény, akár 4000-4200m felett is megterem. A perui ginzeng Dél-Amerikában őshonos, legfőképp a közép-perui andokban terem. Az ottani zord körülmények is tanúbizonyságot tesznek a maca kiváló ellenállóságáról. A maca egy úgynevezett adaptogén növény. Ez annyit jelent, hogy mivel páratlan alkalmazkodóképességgel rendelkezik képes fogyasztója szervezetét is alkalmazkodóbbá tenni a hétköznapi körülményekhez. Lehet itt szó állatról vagy emberről egyaránt. 


A maca egy, az inkák által előszeretettel fogyasztott növény / gyógynövény. Az inkák már a régi időkben is használták erejük megnövelésére a macát. A legendák szerint harcba vonulás előtt is macát fogyasztottak, így tettek szert kiváló állóképességre, töretlen kitartásra, tiszta fizikai erőre, és egy rendíthetetlen haderőre. Természetesen az inkák már akkor ismerték a maca legtöbb pozitív hatását, így potencianövelőként is használták, hiszen a maca egy afrodiziákum. 


A maca szó az inkák kecsua nyelvéből ered. A „ma” szócska hegyen termesztettet jelent. A „ca” jelentése pedig erősítő tápszer, így önmagától értetődő, hogy az inkák tényleg ismerték a maca hatásait. Az inkák azonban nem csupán saját erejük növelésére használták a macát. A spanyol hódítások során például az Európából kitelepített állatok szervezetét is maca gyökérrel támogatták, hogy ellenállóbbá tegyék őket az ottani zord körülmények ellen.

 

Maca gyökér

 

A maca hatóanyagai


A maca természetesen a gazdag hatóanyagtartalomnak köszönheti rendkívüli hatásait. Ha százalékosan néznénk 10%-ban rostokat tartalmaz, 60%-ban szénhidrátot, továbbá fehérjét. Nagy mennyiségben fellelhető benne az A, B1, B2, B3, valamint a D vitamin. A maca tartalmaz esszenciális zsírsavakat és antioxidánsokat is. Mind e mellett olyan ásványi anyagokat vihet be vele szervezetébe alkalmazója, mint például a kálcium, magnézium, cink, nátrium, kálium, réz és vas. Ezek mellett egyedi vegyületeket is tartalmaz, ilyen a makaén és a makamid


A maca por tápértéke 28g vagyis kb. 2 ek. por esetén:

 

•    91 cal
•    20g szénhidrát
•    4g fehérje
•    1g zsír
•    2g rost
•    79,8mg C-vitamin
•    1,7mg réz
•    4,1mg vas
•    560mg kálium
•    0,3mg B6-vitamin
•    0,22mg mangán
•    1,6mg niacin
•    70mg kalcium
•    0,1mg riboflavin

 

 

A maca por hatása


Hormonszabályozás:


A maca por fogyasztása természetes úton képes befolyásolni férfiak és nők esetén egyaránt a hormonháztartást. Képes a fizikai és vagy pszichés eredetű gondokat is elfelejtettni fogyasztójával. A maca kifejezetten érdekes módon tartja egyensúlyban különböző szerveinket. Az alul működő szerveket megerősíti a túlműködő szerveket pedig megnyugtatja, így minden a maga rendjében működhet. Mivel a rendeltetésszerűen működő szervek üzemelésébe a maca nem szól bele, mondhatjuk, hogy mindig pontosan ott hat, ahol kell. 


Kiváló társ a változókorba lépett nők számára, hiszen képes megsemmisíteni a menopauza tüneteit. Hatóanyagainak köszönhetően alkalmas, hogy feloldjon a hüvelyszárazság vagy akár a klimaxal járó alvászavarok alól is. Ezen felül hozzájárul a csontsűrűség megőrzéséhez is, hiszen a csontritkulás időtlen idők óta fenyegeti a változókorú hölgyeket. 

Azonban nem csupán ezen életszakasz alatt segítheti a nők szervezetét. A maca segítségével rendszerűvé válik a ciklus, nagy mértékben enyhíti a hőhullámokat, valamint képes eltüntetni a görcsös fájdalmat a menstruáció alatt. Mivel képes a pszichés eredetű problémák kiküszöbölésére, könnyedén oldja a stresszt és az esetleges depressziót.

 

Maca hatása - menopausa

 

Javítja a termékenységet


A maca hatása, hogy képes javítani a termékenységet férfiak és nők esetében egyaránt. Napjainkban számos ilyen problémával küzdő embertársunk választja a macát anabolikus szteroidok helyett, hiszen ez egy teljesen természetes megoldás. Vajon hogyan tud egy növény javítani a termékenységen? -merülhet fel a kérdés-. A maca megnöveli a vér oxigénszintjét így segíti a sejtek egészséges működését – mondhatni kirobbanó formában tartja azokat-.
Közel 4 hónap folyamatos alkalmazást követően megnöveli a spermatermelést. Azonban nem csupán a sperma számát növeli meg, hanem javítja azok minőségét és gyorsaságát egyaránt. Mind e mellett nagyban segíthet a prosztatamegnagyobbodás elkerülésében is
Nők esetén használják a macát a meddőség bizonyos formáinak kezelésére is.

 


Fokozza a libidót


Számos tanulmány bizonyítja, hogy a maca képes növelni a libidót és támogatni a szexuális funkciókat. És igencsak árulkodó jel, hogy az ősfelhasználók (inkák) is használták szerelmi kalandjaik kiteljesítéséhez. A vér oxigénszint növelésével nagyjából 6 hét rendszeres fogyasztást követően már képes kisebb mértékű
merevedési zavar kezelése céljában is közreműködni, esetlegesen azon tünetek megszüntetésében segíteni. Kiváló társ a stressz ellen, így a pszichés eredetű potencia zavarok jelentős hányada ellen is. A maca felveszi a harcot a beszűkült érrendszerrel egyaránt, így tartva karban a szervezetet. Ezen hatásoknak köszönhetően feltűnhet, hogy milyen mértékben is javítja az egészséget.

 

Növeli az izomzatot és az energiát


A macát néhol természetes doppingnak is nevezik. A koffeinhez hasonló hatást képes elérni azonban semmilyen -a koffeinhez hasonló- mellékhatással nem rendelkezik. A maca hatása, hogy már napokon belül képes fokozni az energiaszintet, valamint javítani az állóképességet. Ez a hatás természetesen testmozgás hiányában nem alakul ki, hiszen semmilyen étrendkiegészítő vagy szuperélelmiszer nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást. 
A maca energiafokozó hatását a gyakorlatban is letesztelték. Egy csapat kerékpárost eresztettek útjukra a felmérés keretein belül, azonban a kerékpárosok fele macát fogyasztott a felmérést megelőző időszakban. Nem meglepő, hogy az a fele a résztvevőknek, akik a perui ginzenget fogyasztották feltűnően nagyobb teljesítményt nyújtottak, valamint sokkal kitartóbbak voltak.

 

Maca por hatása az erőnlétre


Segíti a fogyást


Fontos leszögezni, hogy a maca csupán közvetett – nem pedig közvetlen- segítség a fogyni vágyóknak. Természetesem ilyen értelemben ez sem csodaszer, aminek a fogyasztása hozzájárul a fogyáshoz. A maca por hatása, hogy segít megelőzni a falási rohamokat. Mivel kirobbanó energiát és erőt biztosít, könnyedén forszírozhat bennünket a gyakoribb edzésekre. Több energia = több testmozgás = jobb egészség.

 


Javítja az immunitást és a vitalitást


A növény rendkívüli ellenállóképességét fogyasztója is megtapasztalhatja. A növény ugyan csak az időjárásnak kell ellenálljon, nekünk embereknek a mindennapi stresszt is fel kell dolgoznunk valahogyan és a maca ebben is segítségünkre lehet. 
Képes javítani az általános hangulatot így elfeledtetve minden problémát.
Gyakran alkalmazható továbbá a maca a megfázás kiegészítő kezeléseként, mivel a hétköznapi kellemetlenségen kívül természetesen a különböző betegségek ellen is kiképez bennünket ez a szuperélelmiszer

 

Javítja az agyi funkciókat


A maca bizonyítottan javítja a memóriát és az egyéb agyi funkciókat. E mellett segít a migrén ellen is. A perui ginzeng megvédi az agysejteket így megőrizve azok és az agy kirobbanó formáját. A perui bennszülöttek a memória javító hatásáról is sokat tudtak, hiszen a maca fogyasztásával segítették a gyermekek iskolai teljesítményét. 
Számos állatkísérlet bizonyította már be ezt a hatást. Az egyik folyamán azt tesztelték, hogy mennyiben javul a kísérleti állat tanulási képessége, valamint a memóriája. A tesztek kimenetele biztató eredményt hozott. A szakemberek felfigyeltek azonban rá, hogy a leg erőteljesebb hatást ilyen téren a fekete maca fejtette ki. 
Felismerték azt a tényt is, hogy a maca kognitív képességekre vonatkozó pozitív hatásai, annál erőteljesebben jelennek meg, minél idősebb korú a fogyasztó.


Megszünteti a stresszt


A maca adaptogén képességeinek köszönhetően képes az emberi szervezetet is alkalmazkodóvá tenni. Fogyasztása mellett képes lesz az ember ellenállni a mindennapi stressznek. Segít felülkerekedni a depresszív érzéseken és gondolatokon így legyőzve a depressziót. Amennyiben szorongással küzd valaki a maca kiváló választás, ha megszabadulna a problémáktól. Ezek mellett a hangulatingadozásokat is képes megszüntetni. Összességében elég kényelmes és nyugodalmas életet ígér a maca fogyasztása.


Szabályozza az ösztrogénszintet


Ahhoz, hogy ezt a kifejezést értsük fontos tisztázni mi is az az ösztrogén. Ösztrogének alatt nem egy, hanem háromféle hormont értünk, amelyek a szervezetben képesek átalakulni egymásba. Az ösztrogének legfontosabb szerepe a másodlagos női nemi jellegek kialakítása és a menstruációs ciklus szabályozása. Az ösztrogének terhesség alatti szerepe ma még kevésbé ismert, az azonban feltételezhető, hogy a hormonnak a magzati szervfejlődés szempontjából is kiemelt szerep jut. 
A maca pedig támogatja a hormonelőállítást, valamint visszaszorítja a kortizol termelést. A kortizol mondhatni egy stressz hormon. Minél magasabb egy szervezet kortizol szintje, annál felszültebbé válhat a szervezet gazdája. A macának hála ez nem jelenthet gondot, hiszen kis mennyiségben észrevehetetlen ezen hormon hatása.

 

Megnöveli a tesztoszteron termelést


A maca indirekt módon növeli a szervezet tesztoszteron termelését. Ez annyit jelent, hogy nem a közvetlenül ezért felelős szervet támogatja, hanem a tesztoszteron termelést visszafogó hormon mennyiségét szabályozza. Ez a hormon ebben az esetben is a kortizol.


Magas antioxidáns tartalom 


Rendkívül magas mennyiségben fellelhető benne a glutation, valamint a szuperoxid dizmutáz. Ezek segítségével védi a sejteket és védi a szervezetet a krónikus betegségekkel szemben. E mellett semlegesíti a káros szabad gyököket. Egy 2014-es kutatás szerint ezt a képességét a maca a poliszacharidoknak köszönheti. 
Egy másik kísérlet folyamán patkányokat teszteltek Csehországban. A tesztelt állatok szervezete meglehetősen megerősödött. A májban pedig redukálódott a koleszterin, valamint a trigliceridek szintje. Az alanyok vércukorszintje is csökkent a kísérlet eredményei alapján.
A maca leveléből készült kivonat kiváló neurológiai károsodások ellen. 
A macában található antioxidánsok segítenek megelőzni számos kifejezetten veszélyes betegséget. Ilyen például a rákos megbetegedés, a szívbetegség és a cukorbetegség nyomán jelentkező oxidatív stressz és sejtkárosodás. 

Javítja az általános egészséget


A maca por hatása, hogy megnöveli a szervezet vas szintjét ezzel hozzájárulva a vértestek regenerációjához. Azonban nem csupán a vértestek minősége javul, a maca kiváló társ lehet azoknak, akik például vérszegénységgel küzdenek. Továbbá segít a kardiovaszkuláris betegségek ellen is. A vértestek regenerációjának elősegítésével felgyorsulhat a sebgyógyulás.
Magas vitamintartalmának köszönhetően támogatja a fogak és a csontozat egészségét. Testedzéssel kombinálva megnövelheti az izomtömeget is. Ezek mellett könnyedén képes megszüntetni vagy - mondhatni hatástalanítani - a gyulladásos folyamatokat.
Fontos megjegyezni ezen a ponton, hogy a macának van ellenjavallata is. Természetesen nem tiltás azonban amennyiben ön hormonális eredetű rákbetegségben szenved vagy májbetegsége van esetlegesen magas vérnyomással küzd mindenképpen ajánlott rendszeresen szakvéleményt kikérni a maca fogyasztásához.


Javítja a bőr állapotát


A maca rendszeres és szabályszerű fogyasztása kiváló választás az akné vagy akár a bőrpír kezelésére. Képes ellenállóbbá tenni a legérzékenyebb bőrtípust is. Kevésbé szárad ki a bőr hideg időben, de melegben is jobban kiállja majd a próbákat. Egy bizonyos szinten fényvédőként is viselkedik. Természetesen ezt a tulajdonságot kizárólag akkor érzékelhetjük, ha közvetlen a bőrön alkalmazzuk a macát kivonat formájában. A maca-kivonat véd az UV sugárzástól is, így megvéd ráncoktól, védi a bőrt az esetleges károsulásoktól és csökkenti a bőrrák kockázatát is. Mindezt polifenol antioxidánsokkal és glükozinolátokkal teszi lehetővé.


 

A maca negatív hatásai


A maca negatív hatása kapcsán máig nem bizonyított semmilyen kísérlet, tehát a maca növény fogyasztása semmilyen negatív tünetet nem okozhat, amennyiben ésszel és az előírásokhoz tartva magunkat fogyasztjuk. A mértéktelen fogyasztás és az előírt szünetek nem betartása odáig is vezethet, hogy a teljes hormonháztartás felborulhat. Ebben az esetben nem lehet mást tenni, mint redukálni a maca fogyasztását vagy teljes mértékben felhagyni a szuperélelmiszer alkalmazásával. A rendszeres fogyasztás persze nem okoz negatív hatást, ha „szakszerűen” tesszük azt. Pajzsmirigy problémák esetén azonban a macában fellelhető goitrogének miatt nem javallott.


Felhasználás


A maca por könnyen beszerezhető napjainkban. Természetesen nem a sarki zöldségesnél, de már majdnem minden bio boltban, drogériában vagy csomagolás mentes boltban megvásárolható.


Milyen formában található meg? Létezik por, tabletta, kapszula, kivonat és folyadék formában. A legelterjedtebb megjelenési formája a por, azaz az őrölt változat. Maca vásárlásakor fontos ellenőrizni, hogy az adott készítményben mekkora a tényleges maca tartalom. Olyan esetben például, ha a csomagolás, akár fél órán belüli hatást ígér, azt a hatást biztosan más gyógynövényeknek köszönhetjük. Hiszen a maca valójában körülbelül 6-8 hét után kezd csupán hatni.


Amennyiben ön is belekezdene a maca aktív fogyasztásába, fontos, hogy kis adaggal kezdjen. Ez pontosan meghatározva 1 teáskanál port jelent egy napra. Ezt a mennyiséget fokozatosan kell az előírt mennyiségig növelni, amely általában 2-3 teáskanál, azaz 5g/nap. Minél több ideig alkalmazza rendszeresen a maca port, annál nagyobb hatást érhet el. Fontos azonban, hogy az előírt szüneteket mindenképp betartsuk, így elkerülve a maca mértéktelen fogyasztása által kiváltott negatív hatásokat.


Természetesen ez a szuperélelmiszer sem hibátlan, hiszen nem bírja a hőkezelést, sem mikrózás, sem a hagyományos sütő esetén. Amennyiben mégis hőhatásnak tesszük ki a készítmény veszít a hatásából. Ahogy a csomagon is fel van tüntetve, a maca készítményeket száraz, naptól védett helyen célszerű tárolni. 


Mikor és hogyan ajánlott fogyasztani a maca készítményeket?A sportolók esetében a leginkább célorientált felhasználás, amennyiben reggel, avagy a testedzést megelőzően fogyasztják. 


A maca ízvilága többféleképp leírható, azonban összességében egy semleges ízhatás érzékelhető. Vannak, akik a pirított zab ízéhez hasonlítják. Mások azonban egy kissé édes, malátás ízt vélnek felfedezni benne. De hasonlították már a dióhoz, illetve a liszthez is. A maca fajtái nem csupán hatásban, de ízben is eltérőek egymástól. A fekete maca például kesernyésebb, a vörös semlegesebb, míg a sárga esetén édesebb ízvilágot tapasztalhatunk. A maca illata többnyire a tejkaramelláéhoz hasonló.

 


A maca por adagolása


A maca por adagolása során a következőképp járjunk el: 2-3 teáskanál macaport 250-300 ml folyadékban érdemes feloldani. Semleges ízének hála rendkívül sokszínű felhasználására van lehetőség. Tehetjük például turmixba, gyümölcs vagy zöldséglevekbe, pudingokba és akár desszertekbe is. Ezen felül tökéletes a legtöbb főételhez, salátához és kenyérneműhöz is. Legyen az pogácsa, kalács vagy a hagyományos fehér kenyér a vasárnapi ebéd mellé. A reggeli rutinba is könnyedén beépíthető, akár a reggeli kávéba vagy müzlibe is keverhető.


Ha már a feldolgozásnál tartunk, fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a Matcha tea és a maca tea közel sem megegyező dolog. Teljesen más növényből készítik őket és mind hatásban, mind ízvilágban eltérnek egymástól. 


Összegzés


-    magas vitamin és antioxidáns tartalom
-    nincs negatív hatása
-    szabályozza a hormon háztartást
-    fokozza a libidót
-    növeli az energia és izomszintet
-    segít megszabadulni a stressztől
-    javítja az általános egészséget
-    könnyedén beépíthető a hétköznapi étkezésekbe