Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Spontán erekció

Spontán erekció

Az erekciót más néven merevedésnek nevezzük. Ilyenkor a férfiak pénisze keményebb és nagyobb lesz, úgynevezett erektált állapotba kerül, vagyis a pénisz „feláll”. 

Ez az állapot általában szexuális izgalom hatására jön létre, ez teszi lehetővé a szexuális együttlétet. Az erekció létrejöttét egy sok területre kiterjedt komplex folyamat teszi lehetővé, nemcsak hormonális, de idegi, érrendszeri, pszichés hatások is szerepet játszanak benne. Az erekciónak két típusa van, az első, amikor ezt az erekciót a szexuális inger váltja ki. A másik fajtája a spontán erekció, vagy reggeli merevedés.

Akkor beszélhetünk a spontán erekció jelenségéről, amikor a merevedés szexuális inger nélkül következik be. Ez egy teljesen természetes, élettani jelenség. Egészséges férfiaknál a reggeli, ébredés utáni spontán erekció nagyon gyakori. Amennyiben ehhez a jelenséghez nem társul semmilyen szervi probléma vagy esetleg korai magömlés, akkor nem szükséges orvoshoz fordulni, de amennyiben a jelenség zavaróvá válik, érdemes felkeresni urológust. Vagyis ha fizikai okok nem társulnak a spontán erekcióhoz, akkor szexuálpszichológus felkeresése indokolt.

Felmerülő potenciazavarok esetén az orvosok vizsgálják a reggeli merevedés meglétét, ezzel kizárják a potencia problémák esetleges szervi okait. A spontán erekció tehát azt jelzi, hogy a férfi reflexei megfelelően működnek. Ilyenkor érdemes inkább a lelki okok között kutatni, hiszen akár a stressz is szerepet játszhat az aktus során fellépő potenciazavarokban.

A spontán erekció azt jelzi, hogy a nemi szerv és az erekciós pályák teljesen rendben vannak, egészségesek. A reggeli merevedés nem függ össze a húgyhólyag telítettségével. Illetve nem függ össze az álom tartalmával. Egy egészséges férfi esetén teljesen normális, ha éjjel akár három-négy spontán merevedése van, ebből nem feltétlenül észlel semmit, hiszen alvás közben, mély relaxációban van, ezek akár 25-30 percig is eltarthatnak. A férfiak tesztoszteron-szintje a hajnali órákban a legmagasabb, ezért teljesen egészséges és normális a reggeli spontán erekció. Az is előfordulhat, hogy a spontán merevedést magömlés kíséri, ez is teljesen normális és automatikus, de ez sem arra utal feltétlenül, hogy a férfi álma erotikus töltetű volt.

A spontán erekció azonban nem csak álmunkban fordulhat elő, hanem, ami kínosabb helyzetben is hozhat, akár a ruha súrlódásától, vagy sporttevékenységek alatt. Nappal az agy egy noradrenalin nevű hormont termel, ami segít, hogy a spontán erekció napközben ne jöjjön létre. Ez a hormon nem zárja ki a spontán merevedést, de meg tudja akadályozni az erekciót, segít kontrollálni azt.

Fiatalabb korban jellemzőbb a nappali spontán erekció, ekkor a pénisz érzékenyebb az izgató helyzetekre. Ez sokszor nehézségeket okozhat a kamasz fiúknak, hiszen különösebb ok nélkül bekövetkezhet a merevedés. Akár utazás közben is, akár az iskolában. Ez érthető módon rosszul érintheti a kamasz gyereket, hiszen nem akarja, hogy emiatt kigúnyolják barátai vagy esetleg a lányok furán nézzenek rá. Főleg, hogy egy spontán merevedés nem is feltétlenül szexuális izgalmi inger hatására jön létre. Ilyenkor segíthet, ha az illető egy számára teljesen közömbös dologra gondol.

spontán erekció

A fiatal férfiakat, fiúkat fontos megnyugtatni, hogy ez a folyamat teljesen normális, azt jelzi, hogy a nemi szerv normálisan működik, idővel ezek a merevedések a kifejezetten a szexuális ingerekhez fognak kapcsolódni, elmaradoznak az ilyen kínosnak érzett szituációk. A korral együtt a férfiak általában megtanulják kezelni a spontán merevedésüket.