Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan hat a szex hiánya a mindennapjaidra?

Hogyan hat a szex hiánya a mindennapjaidra?
Annyi mindenre igyekszünk figyelni a mindennapjaink során. Egészséges étkezés, megfelelő sport, ideális vitaminok… Lassan mindent igyekszünk kontrollálni, és tudatosan irányítani, azért, hogy egészséges életet éljünk. Na de mi a helyzet a szex-el, vagy éppen a szex hiánya okozta következményekkel?

A szex az egyik legfontosabb formája az érzelmeink kimutatásának, azonban ennél sokkal több, és szélesebb körben fejti ki hatását az életünkre.

A szexnek számos jótékony élettani hatása ismert már előttünk, amely arra figyelmeztet, hogy érdemes odafigyelni az együttlétek mennyiségére és minőségére egyaránt. A nemi élet hiánya ugyanis olyan problémákat okozhat a mindennapjainkban, amikről talán nem is gondolnánk, hogy összefüggésben lehetnek szexuális életünkkel.
A szex hiánya nem csak a testünkre, de mentális állapotunkra is negatív hatással lehet. Nézzük meg egy kicsit pontosabban, hogy milyen tüneteknél kell gyanakodnunk, hogy esetleg kevés a szex a mindennapjainkban.

A nemi élet hiányának tünetei, avagy mi mindenre (is) jó a szex

szex hiánya, nemi élet hiányának tünetei />


Túl sok stressz, kimerültség

A feszült hétköznapokat jó lenne valahogy levezetni, de az edzés után sem érzed azt a felszabadító könnyedséget? Akkor irány az ágy! A szeretkezés az egyik legjobb feszültségoldó. Az együttlétek során boldogsághormon termelődik a szervezetünkben, ami segít kezelni a stresszt és szinte azonnal kirobbanó energiával tölt fel. Bizonyított tény, hogy azok, akik legalább heti egy alkalommal élnek nemi életet, kiegyensúlyozottabbak, nő az önbecsülésük és könnyedebben kezelik a mindennapi nehézségeket.
Kifogást a szex alól azt sem jelenthet, hogy ha éppen nincs kivel ágyba bújni, hiszen a maszturbálás során elért orgazmus éppolyan hatékony boldogsághormonok termelésében, mintha partnerrel töltenéd az éjszakát.


Itt fáj-ott fáj

Sokszor érzed, hogy itt fáj, ott fáj, a fejed, a mellkasod és ki tudja még micsodád? Jó hírünk van, ugyanis szex során termelődő boldogsághormon (endorfin) sokkal hatékonyabb, mint a gyógyszertári fájdalomcsillapítók. Sőt, azok körében, akik rendszeresen élnek át orgazmust, a fájdalomérzet általánosságban 70%-kal csökken. A rendszeres, kielégítő szex nem csak egy fejfájáson, de a menstruációs görcsökön is segíthet, hiszen a méh összehúzódásával a vér könnyebben távozik, ezzel könnyítve a nehéz napok görcsein.


Hüvelyszárazság, fájdalmas együttlét

Főként menopauza során tapasztalhatják a hölgyek, hogy az ösztrogéntermelés csökkenésével az együttlétek során hiába kerülnek izgalmi állapotba, a hüvelyük száraz marad. A rugalmasság elvesztése során pedig a hüvelyfal elvékonyodhat, ami fájdalmas együttléteket eredményezhet. Minél ritkábbak az együttlétek, annál hamarabb és annál erőteljesebben jelentkezhet a hüvelyszárazság.
Ha már előállt a probléma, visszaállva a rendszeres szexre, újra beindulhat az intim területek vérkeringése, hiszen az együttlétek, vérbőséget okoznak ezeken a területeken, így ha teljesen nem is visszafordítható, de csökkenthető szex segítségével a hüvelyszárazság.


Merevedési zavar, prosztata gondok

Ritka nemi élet mellett a pénisz körüli és az azt aktiváló izmok nincsenek edzésben, így könnyebben alakulhat ki merevedési zavar. Az izomzat gyengülése mellett, a nagyon ritka ejakulációval felhalmozódik a prosztatában az ejakulátum. Ezzel a pangó anyaggal pedig nagyobb az esély a későbbiekben a prosztatarák kialakulására.

A nemi élet hiányának tünetei, a testünkön kívül, a lelkünkre is igen komoly hatást tudnak gyakorolni. Csökkenő önbecsülés, önbizalomhiány figyelhető meg azoknál az embereknél, akiknek szexuális életük nincs rendben. Ha kevés a szex, a párkapcsolatban könnyedén féltékenység ütheti föl a fejét. 

Ha hagyjuk, hogy a szex ellaposodjon, majd szép lassan kilépjen az életünkből, könnyedén egy ördögi körben találjuk magunkat. Nincs már kedvünk hozzá, de tudjuk, hogy kéne, ezért frusztráltak leszünk, amit nem tudunk megbeszélni a párunkkal. Kifogásokat keresünk, ami félreértéseket szül, és kellemetlen estéket szerzünk magunkat, ahelyett, hogy élveznénk egymás társaságát. 


Tökéletesen helyt álló az a hasonlat, hogy a szex olyan, mint a biciklizés. Kijöhetsz a gyakorlatból, de nem felejted el. Lehet, hogy huzamosabb kimaradás után először bizonytalan vagy a nyeregben, de a második, harmadik alkalommal már sokkal jobban fogod élvezni az utat. Utána meg már kifejezetten várni fogod, hogy belevágj egy kis tekerésbe.


Természetesen fontos megállapítani, hogy milyen okból kifolyólag lett nemi életünk halványabb az elmúlt időszakban. Ennek oka lehet párkapcsolati, okozhatja csökkent libidó, de akár szervi okok is. Amennyiben mi vagyunk azok, akik nem kívánják a szexet és ennek nem látjuk egyértelmű okát, a legbiztosabb egy orvosi kivizsgálás, vagy egy szexológussal történő beszélgetés.

Próbáljunk meg tudatosan időt szakítani az intim együttlétekre, de akár saját testünk kényeztetése is elindíthat minket az úton.


Ha saját kezünkbe szeretnénk venni az irányítást és először harmadik fél bevonása nélkül próbálkoznánk a szexuális életünk fellendítésével, választhatunk növényi potencianövelők közül, szedhetünk természetes libidófokozókat a reggeli vitaminjaink mellé. Ezek az alternatív megoldások, a gyógyszereknél előforduló mellékhatások nélkül fejtik ki jótékony hatásukat a szervezetre. A népgyógyászatban már évezredekkel ezelőtt is számos növényt használtak afrodiziákumként. Ne féljünk ma sem kihasználni a természet adta lehetőségeket.

Ha tudatosan teszünk érte, a nemi élet hiányának tüneteit jó eséllyel könnyedén magunk mögött hagyhatjuk.