Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Potencianövelés – A merevedési zavar kezelése

Potencianövelés – A merevedési zavar kezelése

A merevedési zavar, a szexuális teljesítmény csorbulása, vagy annak teljes mértékű ellehetetlenedése a férfiak önbecsülését könnyedén a föld alá döngölheti. A tünetek nem csak fizikai vonatkozásokban nyilvánulnak meg, hanem komoly pszichés utóhatásokat is eredményezhetnek. Éppen ezért elengedhetetlen a téma megfelelő ismerete ahhoz, hogy egyén tudatosítani tudja magában a tünetek meglétét és felismerje az esetlegesen háttérben meghúzódó okokat és kezelési lehetőségeket ahhoz, hogy ismét kiegyensúlyozott életet (s egyben természetesen szexuális életet) éljen.

Cikkünkben körbejárjuk a merevedési zavar témakörét, az alábbi pontokat, kérdéseket érintve:

Hogyan jön létre a merevedés?
Mikor beszélünk merevedési zavarról?
Mik lehetnek a merevedési zavar okai?
    - Fizikai megbetegedések
    - Pszichés problémák

A merevedési zavar rizikófaktorai
A merevedési zavar kezelése
Hogyan előzhető meg a tünetek kialakulása?

 

merevedési zavarok

 

Hogyan jön létre a merevedés?

Ahhoz, hogy a merevedés létrejöjjön, bizonyos pszichés és testi tényezőknek egyszerre kell jelen lenniük. Szexuális inger hatására a hormonális és idegi szabályozás következtében a péniszbe megnövekedik a vér beáramlása és csökken a kiáramlás sebessége. A pénisz falában rejlő simaizmok ellazulnak, ami következtében kitágulnak a barlangos testek és a gyorsan beáramló vért magukba szívva kerületük megnövekszik. A vérrel megtelő barlangos testek hatására a pénisz erektált, merev, kiegyenesedett állapotba kerül, hogy megvalósulhasson az aktus.

Amíg a szexuális izgalom tart, addig az erekció fennmarad, majd az ejakuláció után, vagy a szexuális izgalom elmúlásakor a vénák kinyílnak és a vér elkezd kiáramlani a péniszből. Ahogyan ez megtörténik, úgy fokozatosan kerül a pénisz ismét elernyedt, nyugalmi állapotba. 

A merevedés pszichés feltétele a szexuális izgalom, melyhez megfelelő, stimuláló látványra, érintésre, hallásra, szaglásra és/vagy gondolatokra van szükség. A szexuális izgalomra adott idegrendszeri válasz következtében jön létre a fent leírt fizikai folyamat, mely következtében előáll a merevedés. 

 

Mikor beszélünk merevedési zavarról?

Röviden: ha a fenti folyamatok bármelyikében zavar lép fel, az erekció az együttléthez elégtelen minőségű lesz, vagy akár teljesen el is marad, merevedési zavarról beszélhetünk. 

Ha a férfi tartósan, huzamosabb időn keresztül képtelen megfelelő szexuális inger mellett az aktushoz szükséges erekciót, merevedési állapotot elérni, valamint azt az orgazmusig megtartani, merevedési zavarról beszélhetünk. Ettől függetlenül természetesen akadhatnak alkalmi helyzetek is, mikor valamely külső-, vagy belső tényező hatására (stressz, fáradtság, alkoholfogyasztás) az illető szintén képtelenné válik az együttléthez szükséges erekció elérésére. Az ilyen alkalmi potenciaproblémákat azonban nem szokás merevedési zavarnak, sokkal inkább csak alkalmi merevedési problémának nevezni. 

A merevedési zavart másként erektilis diszfunkciónak, vagy potencia zavarnak is nevezzük. Abban az esetben, ha a merevedési zavar már olyan szintet ér el, hogy a szexuális aktus nem csak nehezül, vagy alkalmanként meghiúsul, hanem teljesen, tartósan el is lehetetlenedik (gyakorlatilag egyáltalán nem jelentkezik erekció) impotenciáról beszélünk. 

 

merevedési zavar okai

 

Mik lehetnek a merevedési zavar okai?

A merevedési zavar okai lehetnek, illetve a probléma hátterében fizikai megbetegedések és pszichés problémák egyaránt meghúzódhatnak. Ezért a merevedési zavar tüneteinek jelentkezése esetén erősen javasolt fizikális orvosi kivizsgáláson is átesni, valamint a lelki-érzelmi háttérre is érdemes vizsgáló tekintettel szemlélni. 

A merevedési zavar okai között a leggyakoribb megbetegedések

A merevedési zavar az esetek többségében nem önállóan, hanem valamely más betegség tüneteként, következményeként jelentkezik. Némely esetben a kiváltó betegség megszüntetésével a potenciaproblémák is mérsékelhetők, vagy szerencsésebb esetben akár teljesen meg is szüntethetők.

A merevedési zavarok mögött a legtöbb esetben valamilyen keringési probléma, ér- és szívrendszeri, vagy anyagcserebetegség áll, amely következtében a péniszbe nem jut az a megfelelő mennyiségű vér, amely elegendő lenne az együttléthez szükséges merevedés kiváltásához. Így minden olyan megbetegedés, amely hatással van az erek állapotára, mely következtében az erek beszűkülnek, elzáródnak, vagy károsodnak, potencia problémákhoz, merevedési zavarokhoz vezethetnek. 

 

Mindezek mellett és mindezeken túl, merevedési problémát eredményező betegségek lehetnek.

Fizikai megbetegedések:

 • Magas vérnyomás
  A magas vérnyomást sok esetben nem veszik komolyan, ám hiba a betegségre legyinteni, ugyanis olyan kellemetlen szövődményekkel járhat, mint például a merevedési zavar.

   
 • Zsíranyagcsere zavarok
  Zsíranyagcsere zavarok túlsúlyos és sovány testalkatú férfiaknál egyaránt jelentkezhetnek. Zsíranyagcsere zavar esetén a hímvesszőben a merevedésért felelős artériák állapota károsodik.

   
 • Cukorbetegség
  A cukorbetegség megannyi egyéb szövődménye mellett, károsíthatja a péniszben található artériákat, melyek sérülése esetén potenciaproblémák léphetnek fel. A legújabb tanulmányok azt is bizonyítják, hogy emellett a cukorbetegeknél sok esetben a libidó is csökkenhet, különösen igaz ez a férfiakat érintve.

   
 • Érelmeszesedés
  Az érelmeszesedés és a merevedési zavar sokszor kézenfogva járnak, olyannyira, hogy nehéz megmondani, a tünetek jelentkezésekor, melyik volt előbb. A merevedési problémák azonban jelezhetik az érelmeszesedés bekövetkeztét, ezért is fontos merevedési problémák esetén az orvosi kivizsgálás. 

   
 • Prosztata megbetegedések
  A prosztata különböző megbetegedései, a prosztata megnagyobbodása, vagy gyulladásai szintén potenciaproblémákat idézhetnek elő.

   
 • Hormonális zavarok
  Az alacsony tesztoszteron-szint, a magas prolaktin-szint, valamint a pajzsmirigybetegségekkel járó egyéb hormonproblémák nagy százalékban eredményezhetnek merevedési zavarokat. 

 • Férfi klimax
  Kevesen tudják, de ahogyan a nőknél, úgy a férfiaknál is jelentkeznek a klimax tünetei, a tünetegyüttest a köznyelvben, vagy szlengben szokás kapuzárási pániknak is emlegetni. Ez a jelenség gyakorlatilag egy permanens változást jelent a férfi életében, mely keretében jellemző a csökkenő tesztoszteron szint, az enyhülő szexuális és mindezekkel párhuzamosan a különböző mértékű merevedési zavarok.

 

Pszichés problémák:

A merevedési zavar témaköréről beszélve nem szabad figyelmen kívül hagyni a pszichés tényezőket sem, hiszen a szexuális izgalom az agyból indul. Így bizonyos pszichés problémák esetén a szexuális vágy lecsökkenhet, ami merevedési zavart eredményezhet.

Tipikus ilyen pszichés probléma lehet:

 • Depresszió
  A depresszió rendkívül komplex problémakör, melynek megannyi fizikai tünete is keletkezhet. Ilyen tünet lehet többek között a potenciazavar is. Ám fontos lehet megemlíteni, hogy sok esetben a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek is merevedési zavarokat okozhatnak.

   
 • Szorongás, tartósan fennálló stressz
  A merevedés létrejöttéhez nem csak a fizikai, testi körülményeknek, hanem a szellemi folyamatoknak is rendben kell működniük. Ahhoz, hogy megvalósuljon a merevedés a stimuláló ingereknek szexuális vágyat kell ébreszteniük, ez azonban szorongásos, stresszes helyzetben nehezen valósul meg. A jelenség a legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a felgyülemlett feszültség, és aggasztó gondolatok elterelik az illető figyelmét a szexről, nem tud partnerére hangolódni, nem tudja átélni az erekció létrejöttéhez nélkülözhetetlen szexuális vágyat.

   
 • Önkép zavar
  Talán nem szükséges azt hosszasan taglalnunk, hogy önképünk milyen jelentős hatással van szexuális teljesítményünkre, sőt akár még szexuális étvágyunkra és vágyunkra is. Ha elégedetlenek vagyunk önmagunkkal, az olyan mértékű gátlásokat okozhat, melyek fizikailag képtelenné tehetnek az együttlétekre, gyakorlatilag merevedési problémákat okozva.

   
 • Teljesítménykényszer
  A túlzó teljesítőkényszer szorongást idézhet elő, amely negatívan hat a szexuális teljesítményre, rosszabb esetben akár teljesen el is lehetetlenítheti azt. Tipikus teljesítménykényszert okozhatnak az együttlét alkalmával a termékenységi  aggodalmak, vagy az új partner lenyűgözése iránti vágy. A teljesítménykényszer olyan mértékű belső frusztrációt okozhat, amely merevedési problémákban realizálódhat.

   
 • Egyéb negatív érzések
  A szexuális partner iránt táplált negatív érzések, mint például a harag, az elutasítás, vagy az érdektelenség szintén merevedési zavart okozhatnak. 

 

A merevedési zavar rizikófaktorai

Az, hogy miként éljük a mindennapjainkat, milyen szokásaink vannak, hosszútávon jelentős hatással lehet egészségünkre, de még szexuális teljesítményünkre is. Ennek megfelelően ahogyan a legtöbb betegségnek, úgy a merevedési zavarnak is vannak bizonyos rizikófaktorai. 

 • Előrehaladott életkor
  Az életkor előrehaladtával csökken a szervezetben a tesztoszteron szint, amely nem csak a gyermeknemzésre, de az erekció létrejöttére is negatív hatással lehet. Amennyiben a merevedési problémákat az alacsony tesztoszteronszint okozza, a probléma egyszerűen kezelhető lehet különböző tesztoszteron fokozó termékek segítségével.
   
 • Krónikus betegség megléte
  A különböző krónikus betegségek sok esetben eltérő szintű merevedési problémákat vonnak maguk után.


   
 • Rendszeresen alkalmazott gyógyszerek
  Merevedési zavar különböző gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Tipikusan ilyen gyógyszerek például a depresszióra, a felnőttkori ADHD-ra, vagy a szorongásra alkalmazott készítmények. Ezért ha rendszeresen alkalmazott gyógyszerek mellett merevedési problémákat tapasztal, olvassa el a gyógyszerek betegtájékoztatóját, hogy kizárhassa, vagy megerősíthesse kiváltó okként a gyógyszermellékhatásokat.

   
 • Dohányzás
  A tartós dohányzás negatívan hat a vérkeringésre, így növeli a merevedési zavarok előfordulásának esélyét. Azok a férfiak, akik naponta egy doboz cigarettát elfogyasztanak, 60%-os eséllyel fogják szembetalálni magukat a merevedési zavar kellemetlen tüneteivel.

   
 • Rendszeres alkoholfogyasztás
  Az alkohol a potencia egyik legnagyobb ellensége. Amellett, hogy csökkenti a termékenységet (a spermiumok életképességét), rossz hatással van az agy, a gerincvelői merevedési központ, valamint a nemiszervek között. Emellett a rendszeres alkoholfogyasztás az érrendszerre, így a pénisz verőereinek állapotára is negatívan hat. 

   
 • Elhízás
  Az elhízás gyakran jár együtt anyagcsere- és keringési problémákkal, melyek mint fentebb már írtuk, merevedési problémákhoz vezethetnek. Emellett az elhízás esetén jellemzően a tesztoszteronszint termelése és lecsökken, mely hormon nélkülözhetetlen a szexuális vágy létrejöttéhez, ahogyan az erekció megvalósulásához is. 

   
 • Egészségtelen, mozgásszegény életmód
  A mozgásszegény életmód, kiváltképp ha helytelen táplálkozási szokásokkal párosul, jó eséllyel okozhat problémákat a vérkeringésben, melyről tudjuk, hogy a merevedés létrejöttének alapvető feltétele. 

 

A merevedési zavar kezelése

Mivel a merevedési zavar sokszor valamely más betegség tüneteként, következményeként jelentkezik, ezért ilyen esetben a legfontosabb, hogy a kiváltó okok kezelésre kerüljenek. Ha ez megtörténik, a merevedési zavar is csillapodik, vagy akár teljesen meg is szűnhet. Emellett szerencsére ma már számos alternatív megoldás is rendelkezésre áll a potenciazavar kezelésére, legyen szó non-invazív, vagy akár invazív kezelésekről. 

Nézzük meg, a súlyosság mértéke szerint milyen megoldások léteznek a merevedési zavar kezelése terén. Erekciós problémák kezelése - Non-invazív lehetőségek


Pszichoterápia

Lévén, hogy a merevedési zavart hormonális, érrendszeri, ideggyógyászati és pszichológiai működési zavarok egyaránt kiválthatják, a pszichoterápia jó eséllyel segíthet a tünetek megszüntetésében, akár önmagában, akár gyógyszeres kezelés kiegészítéseként. 
Amennyiben az erekciós problémák hátterében pszichológiai tényezők húzódnak meg, legyen szó depresszióról, csökkent önértékelésről, szorongásról, vagy egyéb stressz szituációkról, a pszichoterápiás kezelések segíthetnek oldani a mentális problémákat, ezzel helyreállítva az egészséges potenciát.

 

Potencianövelő torna

Kitartással és rendszeresen, lelkiismeretesen végzett célzott gyakorlatokkal bizonyos mértékben a szexuális teljesítmény és a potencia is javítható. A potencianövelő torna gyakorlatsorai akkor segíthetnek, ha a potenciazavar hátterében nem szervi okok állnak. Természetesen ahhoz, hogy a speciális gyakorlatsorok elérjék a kívánt hatást rendszeres gyakorlásra, időre és a rizikófaktorok lehető legalaposabb kizárására van szükség. 

 

Potenciafokozó ételek

Bizonyos ételek és gyógynövények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek bizonyítottan pozitív hatással lehetnek a férfi potenciára. Természetesen ez önmagában még nem jelenti azt, hogy fogyasztásukkal kezelhetővé válnának a merevedési problémák, de az enyhébb fokú panaszokon enyhíthetnek. 
A leghatékonyabb potenciafokozó ételek közé tartozik többek között a mandula, a fahéj, a ginzeng, a tribulus terrestris és a gyömbér. Ezen növények jótékony hatóanyagait használják koncentrált formában a különböző potencianövelő minőségű étrend-kiegészítők. 

 

Potencianövelő hatású étrend-kiegészítők

Míg a potenciafokozó ételek minimálisan képesek javítani az erekción, addig a speciálisan kifejlesztett potencianövelő étrend-kiegészítők már a legtöbb esetben elégségesnek bizonyulhatnak a merevedési zavar kezelése céljából. a potencianövelő étrend-kiegészítők hatékonysága abban rejlik, hogy ezek a kapszulák, teák, vagy cseppek koncentráltan tartalmazzák azokat a gyógynövényi hatóanyagokat, amelyek a legtöbb esetben bizonyítottan pozitívan hatnak a potenciára. A gyógynövényi potencianövelők összetevői rendszerint javítják a vérkeringést, olykor kifejezetten a péniszbe futó véráramlást, így alkalmazásukkal a merevedés könnyebben megvalósulhat. Ahhoz, hogy alkalmazásukat követően merevedés alakuljon ki, természetesen ugyanúgy szexuális ingerre van szükség, mint más esetekben.
Fontos azonban, hogy amennyiben rendszeresen szed gyógyszereket, vagy krónikus megbetegedése, kiváltképp ha érrendszeri problémái vannak, a termékek alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét.

A potencianövelő étrend-kiegészítők kizárólag gyógynövényi hatóanyagokat tartalmaznak, gyógyszer hatóanyagoktól mentesek, ennek köszönhetően gyógyszertárból, esetenként drogériákból és speciális webáruházakból is biztonságosan megvásárolhatók. 


A gyógynövényi potencianövelők kiszerelés tekintetében rendkívül különbözőek lehetnek: kapszulák, teák, potencianövelő krémek, sprayk egyaránt rendelkezésre állnak ma már. 
Emellett alkalmazási módjuk szerint két nagyobb csoportba sorolhatók ezek a termékek, mégpedig az alkalmi potencianövelők és a kúra-szerű potenciafokozók kategóriájába.

 

Alkalmi potencianövelők

Az alkalmi potencianövelők olyan gyógynövényi termékek, melyek gyors felszívódással és szinte azonnali hatással állnak használóik rendelkezésére. Az alkalmi termékek használata elsősorban abban az esetben javasolt, ha az érintett alkalmi jelleggel tapasztal merevedési problémákat, de használatuk ideális lehet akkor is ha egyszerűen csak szeretnénk javítani szexuális teljesítményünkön. Az alkalmi potencianövelők a használatot követően gyorsan felszívódnak és nagyjából 15-30 perc alatt kifejtik a kívánt hatást, segítenek az erős és tartós erekció létrejöttében, valamint a gyorsabb regenerálódásban, ami azt jelenti, hogy az első orgazmus után a pénisz hamar készen áll majd az újabb merevedésre.
Az alkalmi termékek hatása néhány óra elteltével teljesen elmúlik.

Kúraszerű potencianövelők

A kúraszerű potencianövelők, az alkalmi készítményekkel szemben tartós hatással rendelkeznek, ám ehhez kúraszerű alkalmazásra van szükség. Ezek a termékek a potenciajavító hatóanyagok mellett, temérdek egyéb vitamint és ásványi-anyagot is tartalmaznak, így jótékony hatásuk nem csak a potencia javulásában nyilvánul meg, hanem az egészség megannyi egyéb területén is. A kúraszerű potencianövelők rendszeres használatával amellett, hogy a merevedési problémák mérséklődhetnek, vagy megszűnhetnek, az általános vitalitás, az erőnlét, a fizikai- és mentális teljesítőképesség is javulhat. 
 

Potencianövelő gyógyszerek

A potencianövelő gyógyszerek attól függetlenül, hogy mi áll a probléma hátterében, lehetővé teszik, hogy a megfelelő stimuláló ingerek hatására több vér áramoljon a péniszbe, és létrejöjjön a merevedés. Az egyik legismertebb potencianövelő gyógyszer napjainkban a Viagra.

A gyógyszerek dózisukban és adagolásukban nagyon eltérőek lehetnek, mivel pedig gyógyszer hatóanyagokat is tartalmaznak, alkalmazásuk és megvásárlásuk vényköteles. 

Valamennyi potencianövelő gyógyszerben közös, hogy mint minden egyéb gyógyszer, ezek alkalmazása is mellékhatásokkal járhat, különösen igaz ez tartós alkalmazást követően. Ezért használatuk során mindig legyen körültekintő.
A gyógyszeres kezelések esetében nagyon óvatosan kell eljárni, ugyanis egyes betegségek megléte kizáró ok lehet, melyek mellett a gyógyszereknek ugyanis akár súlyos mellékhatásaik is jelentkezhetnek. (felerősíthetnek más gyógyszerhatásokat)
Amennyiben Önnek korábban szívinfarktusa, stroke-ja, vagy szívritmuszavara volt, egészsége megőrzéséért tilos a potencianövelő gyógyszerek használata. Ilyen esetben, ha merevedési zavarral küzd, keresse fel orvosát és egyeztessen vele az alternatív kezelési lehetőségekről.

Mielőtt potencianövelő gyógyszer alkalmazásába kezdene, minden esetben beszéljen kezelőorvosával a lehetséges mellékhatásokról és előnyökről. 
A potencianövelő gyógyszerek jellemzően kúraszerűen alkalmazandók, hatásuk néhány kivételtől eltekintve, nem azonnali. 

Péniszpumpák 

A péniszpumpák külső vákuum segítségével teszik lehetővé, hogy a merevedéshez szükséges vér a péniszbe jusson. A péniszpumpák használata során egy üres, műanyag csövet kell a péniszre ráhúzni, majd kés kézi pumpa segítségével az eszköz működésbe kezd, a vákuum hatással lesz a péniszre, az megtelik vérrel és kialakul az erekció.

Ahhoz, hogy az erekció kívánt ideig fennmaradjon lehetőség van arra is, hogy egy apró gyűrűt, úgynevezett péniszgyűrűt helyezzen az illető a pénisz tövére, mely megakadályozza, hogy az odapumpált vér gyorsan távozzon a péniszből, ezzel megszüntetve a merevedést. A péniszgyűrű hatására a merevedés mindaddig fennál majd, míg a gyűrű eltávolításra nem kerül. (Enyhébb szintű merevedési zavar esetén a péniszpumpa használata önmagában, péniszgyűrű nélkül is elegendő az együttléthez szükséges merevedés előidézéséhez.


 

Merevedési zavar kezelése - Invazív kezelési lehetőségek

Öninjekciózás

Helyi hatású hormontartalmú injekciók, melyek az alkalmazást követően rövid időn belül erekciót eredményeznek. Az erekció az úgynevezett alprostadil hatóanyag segítségével nagyjából 1 órán keresztül tart a merevedés. Mivel a gyógyszer hatóanyagok az injekcióval közvetlenül a szivacsos hengerekbe jutnak, így ez a fajta kezelés minden férfi esetében eredményes. 

Az injekció alkalmazása a vékony tűnek köszönhetően, minimális fájdalommal jár, költsége azonban meglehetősen magas lehet. Az előforduló mellékhatások lehetnek továbbá: vérzés, esetleg hegesedés az injekció helyén, túlságosan hosszan fennmaradó erekció.

Érműtét

Bár a merevedési problémák kezelése céljából ritkán kerül sor műtéti megoldásokra, ez az opció is fennáll. Az érműtét a kismedence és a pénisz vérellátásának javítását célozza oly módon, hogy a műtét során a pénisz véráramlásának akadályát képező elzáródást megszüntetik. A műtétet követően a természetes erekció lehetősége visszaállhat.

Péniszimplantátum

A péniszimplantátum beültetése során a sebész a hímvessző két oldalára egy-egy implantátumot, protézist helyez fel, mely lehetővé teszi az erekció létrejöttét. Az implantátumok különböző elveken működhetnek, vannak közöttük felfújhatók és olyanok is, amelyek eleve félkemény szilikonból készülnek. A péniszimplantátum felhelyezése, a többi invazív kezeléshez hasonlóan, drága és kizárólag abban az esetben lehet ajánlott, amennyiben már minden egyéb nem invazív kezelés kudarcba fulladt. 

Figyelem! Mivel a merevedési zavar akár betegségek első tüneteként is jelentkezhet, ezért kivizsgálása nem elhanyagolható. Amennyiben tartósan fennáll önnél a probléma, keresse fel kezelőorvosát és kérjen kivizsgálást. 

A merevedési zavar vizsgálata általában az alábbiakat foglalja magában: anamnézis felvétele, elbeszélgetés a tünetekről – fizikális vizsgálat – vérvizsgálat (hormonvizsgálat) – ultrahang (van-e keringési zavar a pénisz belsejében) – neurológiai vizsgálat (van-e idegbántanom) – vavernosometria (a péniszben lévő vérnyomás mérése) – pszichológiai vizsgálat.